Niestety przez wielu masło uważane jest za dietetyczne wykroczenie. Opinia taka nie jest zasłużona. Masło jest źródłem wielu cennych składników a spożywane z umiarem ma działanie prozdrowotne.
Produkcja
- Aby wyprodukować kostkę masła (200 g), potrzeba ok. 4 litrów pełnego mleka.
- Wyrób masła polega na oddzieleniu z pełnego mleka śmietanki a następnie jej zmaśleniu. Produktami ubocznymi są odtłuszczone mleko (etap pierwszy) oraz maślanka (etap drugi).
- Barwa masła związana jest z obecnością żółtego barwnika – karotenu. Intensywność koloru masła uzależniona jest od tego jak bogata w karoten była dieta krów, od których pozyskano mleko.
- Jest lekkostrawnym źródłem energii.
- Jest emulsją. W 80% składa się z tłuszczu. Pozostałe 20% stanowi wodę.
- W 30% składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te znajdują się również w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek (30%).
- Zawiera CLA, czyli sprzężony kwas linolowy. Substancja ta ma działanie antynowotworowe a także ułatwia odchudzanie.
- Zawiera kwas laurynowy, istotny w leczeniu zakażeń grzybiczych.
- Jest źródłem kwasy arachidonowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i składnika błon komórkowych.
- Zawiera lecytynę, ważny składnik w metabolizmie cholesterolu.
- Dostarcza cholesterolu który ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka.
- Jest stosunkowo ubogie w cholesterol – 1 łyżeczka masła dostarcza ok. 11 mg cholesterolu co stanowi mniej niż 5% dopuszczalnego dziennego spożycia.
- Jest bogate w łatwo przyswajalną postać witaminy A a także jest doskonałym źródłem innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach E i K.
- Witamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie oczu i stan skóry a także kości i zębów.
- Witaminy D jest niezbędna do wchłaniania wapnia, głównego budulca kości.
- Dostarcza łatwo przyswajalnego jodu.
- Jest bogatym źródłem selenu (1,0 mcg/100 g).
- Zawiera antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami.
- Nasycone kwasy tłuszczowe maja działanie antynowotworowe.
- Chroni przed próchnicą.
- Może poprawiać płodność.
- Chroni dzieci i osoby starsze przed zakażeniami przewodu pokarmowego.
Masło zjadane w rozsądnych ilościach z powodzeniem może stanowić składnik zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Należy przy tym zaznaczyć, że w przypadku dzieci do 3 roku życia nie należy limitować tłuszczu w diecie. U dzieci starszych masło będzie lepszym wyborem niż margaryna.