22 fakty o maśle, czyli dlaczego warto jeść masło

Niestety przez wielu masło uważane jest za dietetyczne wykroczenie. Opinia taka nie jest zasłużona. Masło jest źródłem wielu cennych składników a spożywane z umiarem ma działanie prozdrowotne.

Produkcja

  1. Aby wyprodukować kostkę masła (200 g), potrzeba ok. 4 litrów pełnego mleka.
  2. Wyrób masła polega na oddzieleniu z pełnego mleka śmietanki a następnie jej zmaśleniu. Produktami ubocznymi są odtłuszczone mleko (etap pierwszy) oraz maślanka (etap drugi).
  3. Barwa masła związana jest z obecnością żółtego barwnika – karotenu. Intensywność koloru masła uzależniona jest od tego jak bogata w karoten była dieta krów, od których pozyskano mleko.

  4. Jest lekkostrawnym źródłem energii.
  5. Jest emulsją. W 80% składa się z tłuszczu. Pozostałe 20% stanowi wodę.
  6. W 30% składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te znajdują się również w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek (30%).
  7. Zawiera CLA, czyli sprzężony kwas linolowy. Substancja ta ma działanie antynowotworowe a także ułatwia odchudzanie.
  8. Zawiera kwas laurynowy, istotny w leczeniu zakażeń grzybiczych.
  9. Jest źródłem kwasy arachidonowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i składnika błon komórkowych.

  10. Zawiera lecytynę, ważny składnik w metabolizmie cholesterolu.
  11. Dostarcza cholesterolu który ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka.
  12. Jest stosunkowo ubogie w cholesterol – 1 łyżeczka masła dostarcza ok. 11 mg cholesterolu co stanowi mniej niż 5% dopuszczalnego dziennego spożycia.

  13. Jest bogate w łatwo przyswajalną postać witaminy A a także jest doskonałym źródłem innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach E i K.
  14. Witamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie oczu i stan skóry a także kości i zębów.
  15. Witaminy D jest niezbędna do wchłaniania wapnia, głównego budulca kości.

  16. Dostarcza łatwo przyswajalnego jodu.
  17. Jest bogatym źródłem selenu (1,0 mcg/100 g).

  18. Zawiera antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami.
  19. Nasycone kwasy tłuszczowe maja działanie antynowotworowe.
  20. Chroni przed próchnicą.
  21. Może poprawiać płodność.
  22. Chroni dzieci i osoby starsze przed zakażeniami przewodu pokarmowego.

Masło zjadane w rozsądnych ilościach z powodzeniem może stanowić składnik zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Należy przy tym zaznaczyć, że w przypadku dzieci do 3 roku życia nie należy limitować tłuszczu w diecie. U dzieci starszych masło będzie lepszym wyborem niż margaryna.

Dodaj komentarz