Dlaczego lepiej jeść powoli?

Pośpiech jest, kolokwialnie mówiąc, znakiem naszych czasów. Warto zatrzymać się, żyć bardziej świadomie. Nie masz czasu? Zacznij od posiłków. Korzyści z powolnego jedzenia (slow food):

1. Jedzenie powoli zwiększa przyjemność z posiłku. Pomaga skupić uwagę na żywności. Im bardziej koncentrujesz się na co jesz, tym bardziej cieszy cię każde kęs, w pełni czujesz i doceniasz smak oraz teksturę.

2. Jedzenie powoli poprawia trawienie. Czy kiedykolwiek jadłeś bardzo szybko a potem cierpiałeś z powodu bólu brzucha? Nic dziwnego. Przeżuwaj dokładnie każdy kęs. Jedzenie w wolniejszym tempie daje więcej czasu żołądkowi do trawienia mniejszej ilości jedzenia.

3. Jedzenie powoli ułatwia kontrolę masy ciała. Upływa około 20 minut zanim mózg otrzyma sygnał z żołądka, że coś zostało zjedzone. Jedzenie powoli pozwala na to aby poczuć prawdziwe uczucie sytości. Będziesz pełen po zjedzeniu mniejszej ilości kcal. Pamiętaj, jeśli czujesz przejedzenie, zjadłeś więcej niż organizm potrzebuje, co prowadzi do nadwagi. Jedz dopóki nie czujesz się już głodny.

4. Jedzenie powoli promuje świadome jedzenie (mindfulness). Jedzenie w biegu stało się niemal stylem życia. Wielu z nas je podczas podróży, podczas pracy lub oglądania telewizji czy w trakcie gotowania. Jeśli skupisz się na tym co jesz, zjesz mniej. Jedząc świadomie, masz czas, na to aby myśleć o tym, co jesz. Smakuj każdy kęs i w pełni cieszyd się smakiem żywności lub napojów. Żuj powoli.

5. Jedzenie powoli pomaga zaoszczędzić pieniądze. Podczas jedzenia powoli, jesteś bardziej usatysfakcjonowany tym co jesz i szybciej odczuwasz sytość.

Dodaj komentarz