Słyszeliście o tym, że dieta wpływa na stan skóry? Wg dr Talib, dieta obfitująca w określone produkty pozostawia na twarzy określone ślady. Wyróżniła ona 4 różne rodzaje cery: nabiałową, glutenową, winną i cukrową. Identyfikacja i eliminacja problematycznej grupy pokarmów sprawi, że wasza cera będzie wyraźnie lepsza. Wpływ diety na skórę, dr Talib opisała dokładnie w książce „Reverse the signs of aging”.
Cera nabiałowa
Objawy
- opuchnięte powieki,
- worki i cienie pod oczami,
- wypryski na twarzy, szczególnie na brodzie,
- blade policzki.
Przyczyna
Dr Talib twierdzi, że u nadwrażliwych osób, spożycie nabiału w dorosłości prowadzi do pojawienia się stanu zapalnego w organizmie. Dotyczy to nawet osób bez objawów nietolerancji laktozy. Dodatkowo nabiał zawiera substancje zaburzające gospodarkę hormonalną co zaburza podziały komórkowe.
Rozwiązanie dr Talib
Eliminacja nabiału z diety na trzy tygodnie i wprowadzenie suplementów zawierających olejek z wiesiołka. Olejek ten ma działanie przeciwzapalne. Szkody w jelicie pomoże naprawić dieta bogata w witaminę A (np. jaja i marchew) a także witaminę E (np. orzechy, zielone warzywa liściaste).
Cera glutenowa
Objawy
- zaczerwienienie skóry,
- wypryski na czole, policzkach i brodzie,
- opuchnięte i zaczerwienione policzki,
- ciemne plamy na brodzie.
Przyczyna
Gluten to białko składające się z gliadyny i gluteliny. Występuje w zbożach: pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu a także wszystkich produktach zwierających je w składzie. Celiakia, czyli nietolerancja glutenu ma podłoże autoimmunologiczne i dotyczy zaledwie kilku procent społeczeństwa. Jednak wg dr Talib wciąż wiele osób dotyka nadwrażliwość na gluten. W tej sytuacji powstaje przewlekły proces zapalny, widoczny na skórze.
Rozwiązanie dr Talib
Eliminacja z diety glutenu.
Cera winna
Objawy
- podłużne zmarszczki między oczami,
- zmarszczki pod oczami,
- wypryski między oczami,
- powiększone pory,
- opuchnięte powieki górne,
- odwodniona skóra na policzkach,
- głębokie fałdy nosowo-wargowe,
- zaczerwienie cery.
Przyczyna
Alkohol powoduje przede wszystkim przedwczesne starzenie skóry. Wg dr Talib (wino)wajcami są cukier, pestycydy i siarczany zawarte w winie. Nadmiar wina przyczynia się do odwodnienia organizmu a także obciąża wątrobę. Przez to układ pokarmowy nie radzi sobie z trawieniem. Dodatkowo nadmiar cukru niszczy kolagen. Efekty jednorazowego „przedawkowania” wina są krótkotrwałe. Gorzej jeśli pijesz wino w nadmiarze na codzień.
Rozwiązanie Dr Talib
Całkowita eliminacja wina i innych alkoholi na 3 tygodnie a następnie umiarkowanie w piciu – przestrzeganie zasady 20:80 czyli wypijanie nie więcej niż 2 kieliszków wina na 10 dni.
Najlepsze wybory:
- czerwone wino zamiast białego,
- wino wytrawne lub półwytrawne,
- alkohol powstający z bezglutenowego surowca np. rum, tequila, wódka produkowana z ziemniaków.
Cera cukrowa
Objawy
- poprzeczne zmarszczki na czole,
- worki pod oczami,
- ścieńczenie skóry,
- wypryski na twarzy (szczególnie trądzik grudkowaty),
- wysuszona twarz,
- ziemista, szara cera.
Przyczyna
Nadmiar cukru ogólnie nie jest zdrowy. W przypadku skóry, szkodliwe działanie polega na uszkadzaniu włókien kolagenowych.
Rozwiązanie
Dr Talib zaleca unikanie cukru tak jak bardzo jak tylko jest to możliwe. Jak zwykle i w tej sytuacji najważniejszy jest umiar.
OGÓLNE ZALECENIA
Przestrzeganie zasady 80/20, czyli wyeliminowanie z diety szkodliwych produktów przez 80% czasu.
Ciekawe. Nie znałam tej koncepcji.