Physalis

Nazwa: miechunka (jadalna, peruwiańska), wiśnia peruwiańska, physalis (łac.: physalis peruviana; ang.: groundcherries, cape gooseberries, poha, chinese lantern)

Roślina

Kwiaty physalis mają dzwonkowaty kształt. Kielich rozrasta się tak by okryć cały owoc, tworząc efektowny lampion.  Plon z pojedynczej rośliny wynosi nawet 300 owoców a z hektara 20-33 tony.

IMG_1011.JPG

Owoce physalis charakteryzują się dużą trwałością pod warunkiem, że są przechowywane w suchych warunkach. W wilgotnym środowisku szybko pleśnieją. W sprzyjających warunkach mogą być przechowywane nawet przez wiele miesięcy. Dobrze znoszą również zamrażanie.

Miechunka pochodzi z Ameryki Południowej (Peru), gdzie wciąż rośnie dziko w górzystych tropikalnych rejonach. Obecnie uprawiana jest nie tylko w Ameryce Południowej (Kolumbia, Peru) ,ale również w Afryce (Kenia), Nowej Zelandii czy Azji (Jawa, Indie), a nawet Europie. Należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae), tej samej, do której zalicza się m.in. pomidory, bakłażany, paprykę i ziemniaki. Może być wieloletnia lub jednoroczna (w uprawie).

Korzyści dla zdrowia

Miechunka, podobnie jak większość owoców, jest niskokaloryczna a przy tym umiarkowanie zasobna w witaminy i składniki mineralne, a także  rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego – pektyny. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość substancji antyoksydacyjnych. 

Jako jedna z 12 gatunków roślin z rodziny psiankowatych zawiera witanolidy – steroidowe laktony o wysokiej aktywności biologicznej. Substancje te są dość rzadko spotykane, jak dotąd zostały wyizolowane tylko z roślin z rodziny psiankowatych. Witanolidy charakteryzują się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, antybakteryjnymi, hepatopretekcyjnymi i przeciwzapalnymi.

W medycynie tradycyjnej miechunka zalecana jest ze względu na antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości. Znalazła zastosowanie:

  • w leczeniu zapalenia wątroby,
  • w leczeniu dermatoz,
  • podczas odchudzania,
  • dla poprawy funkcji układu odpornościowego,
  • w celu obniżenia stężenia cholesterolu we krwi,
  • dla zmniejszenia częstotliwości napadów astmatycznych, a także złagadzania reakcji alergicznych,
  • w leczeniu malarii.

Współcześnie przeprowadzone badania potwierdzają tradycyjne zastosowanie physalis. Wykazały również, że składniki (flawonoidy, polifenole, fitosterole karotenoidy, fysalina) zawarte w owocach mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. Składniki zawarte w miechunce sprzyjają detoksykacji organizmu, a także mają działanie moczopędne.

Co ciekawe olej z pestek physalis jest zasobny w witaminę K oraz NNKT, kwas alfa-linolowy, tokoferole oraz karotenoidy.

UWAGA: 

  1. U osób uczulonych na warzywa i owoce z rodziny psiankowatych (pomidory, ziemniaki, bakłażany, papryka), miechunka również może powodować wystąpienie reakcji alergicznej.
  2. Niedojrzałe owoce zawierają toksyczną solaninę.

Sposób podania

Physalis najlepiej smakuje na surowo, bez żadnych dodatków. W smaku jest orzeźwiające, kwaśno-słodkie. Sam owoc swoim wyglądem, jak i strukturą przypomina pomidory. Bardzo często miechunkę można spotkać jako dekorację tortów czy innych wyrobów cukierniczych, często wraz z kielichem. Ze względu na wysoką zawartość pektyn doskonale nadaje się także do wyrobu dżemów.

Co dalej?

Miechunka jadalna jest znana od wieków. Chociaż w medycynie tradycyjnej była szeroko stosowana,  dopiero niedawno rozpoczęto badania jej właściwości prozdrowotnych. W polskich sklepach Physalis obecny jest stosunkowo krótko. Od niedawna można kupić również suszony physalis.* Co potem? Olej z physalis, soki z physalis?

*I tu mała uwaga, świeży physalis i świeży szpinak mają podobną zawartość żelaza (2,8 mg vs. 2,7mg). Suszone owoce physalis być może dostarczają więcej żelaza niż taka sama ilość szpinaku, jednak porcja suszonego physalis zawiera zdecydowanie mniej żelaza niż porcja szpinaku. Na uwadze należy mieć również fakt, że żelazo z produktów roślinnych nie jest zbyt dobrze przyswajalne.

Wartość odżywcza physalis (w 100 g)*

Energia: 49 kcal

Węglowodany: 11,0 g

Błonnik: 0,4 g

Ładunek glikemiczny: 5

Białko: 1,5 g

Tłuszcze: 0,5 g

Witamina A: 1730 IU

Witamina C: 20,0 mg

Niacyna: 2,8 mg

Potas: 216 mg

Żelazo: 1,7 mg

Wapń: 9,0 mg

Źródła:

Ramadan MF: Bioactive phytochemicals, nutritional value, and functional properties of cape gooseberry (Physalis peruviana): An overview. Food Research International. 2011, 7: 1830-36

*nutridata.com; ulotka produktu

Mogą cię zainteresować:

Pomelo

Superfoods

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s