Czy dieta podczas ciąży wpływa na występowanie alergii u dziecka?

Lepszy rozwój układu nerwowego i wyższy iloraz inteligencji dziecka, to nie jedyny powód aby zwiększyć spożycie n-3PUFA podczas ciąży. 

Badania wykazują, ze jeśli dieta przyszłej matki bogata jest w wielonienasycone kwsy tłuszczowe z grupy omaga-3 (n-3PUFA), zawarte np. w siemieniu lnianym, orzechach i rybach, jelita dziecka rozwijają się w inny sposób. N-3PUFA wpływają pozytywnie na sposób w jaki komórki odpornościowe jelita grubego odpowiadają na bakterie i i substancje obce, zmniejszając ryzyko pojawienia się alergii u dziecka.

Suplementacja diety przyszłej matki n-3PUFA sprawia, że jelito grube noworodka jest łatwiej przepuszczalne a dzięki temu bakterie i nowe substancje łatwiej pokonują barierę ściany jelita. Przeniknięcie bakterii i nowych substancji do krwiobiegu stymuluje układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. Dzięki temu układ odpornościowy szybciej się rozwija i dojrzewa co prowadzi do   lepszej jego funkcji i zmniejszenia ryzyka alergii.

Dzieci matek spożywających większe ilości n-3PUFA podczas ciąży są nie tylko inteligentniejsze ale też rzadziej maja alergie.

F. De Quelen, J. Chevalier, M. Rolli-Derkinderen, J. Mourot, M. Neunlist, G. Boudry. N-3 polyunsaturated fatty acids in the maternal diet modify the post-natal development of nervous regulation of intestinal permeability in piglets. The Journal of Physiology, 2011;

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Carly pisze:

    Solche wichser müsste man echt in einen Sack stecken und mit nem Knüppel ganz dolle drsauachlfgen dann triffste immer den richtigen

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s