Czego nie wiesz o układzie pokarmowym

Tak naprawdę wiedza jaką posiadamy na temat układu pokarmowego jest znikoma.

  1. 500 kg – tyle pożywienia zjadasz w ciągu roku.
  2. Jedzenie, czyli konsumpcja, zajmuje ok. 5 lat życia.
  3. 11,5 litra – tyle płynu codziennie znajduje się w przewodzie pokarmowym. Tylko niewielka część dostarczana jest wraz z pożywieniem. Reszta wydzielana jest przez układ pokarmowy. Tylko 100 ml płynu wydalanych jest dziennie ze stolcem.
  4. Codziennie produkowanych jest średnio 1-3 litr śliny.
  5. Powierzchnia przewodu pokarmowego (300-600 m2) jest wielokrotnie większa niż powierzchnia skóry (1,5-2 m2).  Samo jelito cienkie ma powierzchnię porównywalną do powierzchni kortu tenisowego. Jest to największa powierzchnia kontaktu organizmu ze środowiskiem.
  6. Drogę z jamy ustnej do żołądka (przez przełyk), kęs pokarmowy pokonuje w 2-7 sekund.
  7. Przewód pokarmowy jest również organem odpornościowym organizmu. Skupia ogromne ilości przeciwciał, głównie immunoglobulin IgA. Jedzenie jest dla organizmu ciałem obcym, które dodatkowo niesie ze sobą ogromną ilość patogenów: bakterii, wirusów i grzybów a także obcych białek (potencjalnych alergenów).
  8. Każdy ze składników pokarmowych do rozkładu i wchłonięcia wymaga udziału innych enzymów trawiennych.
  9. Jelito cienkie dorosłej kobiety jest nieco dłuższe niż jelito cienkie dorosłego mężczyzny.
  10. 90% procesów trawiennych zachodzi w jelicie cienkim. Tylko białka są trawione w żołądku, i to nie całkowicie. Tłuszcze i węglowodany (w ślinie skrobia ma krótki kontakt z amylazą) rozkładane są w jelicie cienkim, gdzie zachodzi również wchłanianie.
  11. 10^12 bakterii znajduje się w 1 g stolca.
  12. Przewód pokarmowy skolonizowany jest przez ok. 300-500 różnych gatunków bakterii.
  13. Pierwsze bakterie pojawiają się w jelicie jeszcze podczas życia płodowego. Dostają się one tam z jelita matki z krwią za pomocą komórek dendrytycznych. Właściwa kolonizacja przewodu pokarmowego (i innych układów) rozpoczyna się w momencie porodu, wraz z kontaktem z mikroflorą matki (kanału rodnego matki w przypadku porodu naturalnego lub skóry i sali operacyjnej w przypadku porodu za pomocą cięcia cesarskiego).
  14. Nawet 4 kg – tyle wynosi masa bakterii zgromadzonych w przewodzie pokarmowym.
  15. Strawienie Wigilijnej wieczerzy zajmuje ok. 3 dni. W pierwszej kolejności trawione są węglowodany (rozkład węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej), następnie biało a na samym końcu tłuszcz.
  16. Całkowite trawienie zjedzonego posiłku zwykle zajmuje ok. 12 h.
  17. Serotonina, hormon szczęścia, produkowany jest nie tylko w mózgu ale głównie w przewodzie pokarmowym – 95%.
  18. Nawet 15% podaży energii wykorzystywana jest do trawienia pokarmów.
  19. Organizm może sam siebie strawić. W normalnych warunkach (fizjologicznie), przed strawieniem tkanek chroni to, że enzymy wydzielane są w formie nieaktywnej a także warstwa śluzu.
  20. Zmniejszenie wielkości porcji rzeczywiście sprawia, że żołądek się kurczy. Nie jest to jednak zmiana trwała.
  21. Kwas solny produkowany przez żołądek zabija bakterie i wirusy, które zjadamy wraz z pożywieniem.
  22. Żołądek jest w stanie pomieścić ok. 1,5 litra treści pokarmowej. Średnio pokarm pozostaje w żołądku ok. 3 h – im pokarm zawiera więcej tłuszczu tym dłuższy jest czas jego pobytu w żołądku.
  23. Obwód brzucha po posiłku może się zwiększyć nawet o 12 cm.
  24. Żołądek produkuje codziennie 2,5 l soku żołądkowego.
  25. Trawienie posiłku bogatego w tłuszcz zajmuje aż 6 h, posiłku bogatego w węglowodany tylko 2 h.
  26. Wielkość żołądka nie ma żadnego związku z masą ciała.
  27. Kiedy się rumienisz na twarzy, błona śluzowa żołądka również się rumieni.
  28. Żołądek nie jest niezbędny do życia.
  29. Siła grawitacji nie jest potrzebna do przemieszczania pokarmu z jamy ustnej wzdłuż przewodu pokarmowego. Odpowiadają za to ruchy perystaltyczne – skurcze błony mięśniowej przewodu pokarmowego.
  30. Błona śluzowa żołądka całkowicie odnawia się co 5 dni. Wynika to z obecności kwasu solnego w żołądku.
  31. Przewód pokarmowy ma ok. 9 m długości.
  32. Przeciętna osoba oddaje gazy 15 razy dziennie (kobieta 12 razy, mężczyzna 18 razy).
  33. Wraz z pokarmem, połykamy pewne ilości powietrza.
  34. Jelito grube nie jest niezbędne do życia.

Zdjęcie: flickr

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s