Kombucha część 2 – test

Test

Na rynku dostępne są conajmniej dwie marki napoju kombucha. Ja swój napój kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością w Poznaniu na ulicy Ściegiennego 100a (http://www.twojaprzyprawa.pl). Zapłaciłam 7 PLN na 500 ml kombuchy.

Napój ma barwę bardzo słabej herbaty i jest mętny. W smaku jest orzeźwiający – lekko kwaskowy i przyjemnie gazowany. Wyraźnie czuć aromat drożdżowy. Schłodzony idealnie nadaje się na upalne dni. Skład jest właściwie bez zarzutu. Napój jest stosunkowo niskokaloryczny – dodatek cukru jest niezbędny gdyż stanowi on pożywkę dla mikroflory.

Skład (nie podany w języku polskim na opakowaniu) i wartość odżywcza

Skład

Wartość odżywcza w 100 ml

  • napar z czarnej herbaty bio (92%)
  • cukier trzcinowy
  • kultury drożdży i bakterii kwasu mlekowego
Energia: 19 kcal
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 4,6 g
Białko: 0 g

image

SAMODZIELNE PRZYGOTOWANIE KOMBUCHY

Samodzielne przygotowanie kombuchy wymaga wprawy. Nieprawidłowo przeprowadzony proces fermentacji może sprawić, że napój będzie niebezpieczny dla zdrowia. Poza tym domowa kombucha zawiera również więcej alkoholu, nawet 3% (gotowy napój sklepowy może mieć maksymalnie 0,5% alkoholu). Należy również uważnie obserwować kożuch – jeśli pojawi się na nim nawet śladowa ilość pleśni, należy go wyrzucić.

Czy kombucha naprawdę działa?

Na te chwile trudno powiedzieć. Z pewnością potrzeba więcej badań. Na swoim przykładzie nie jestem tego w stanie określić – jedna butelka to jak nic. Na pewno warto zwrócić uwagę na ten napój jeśli:

  1. Chcesz oczyścić organizm z toksyn.
  2. Chcesz osiągnąć poprawę funkcjonowania układu pokarmowego.
  3. Szukasz produktu bogatego w witaminy, enzymy i kwasy organiczne.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s