Rekłamie – Mamy sposób na słodycze, czyli Kinder pingui

  1. W ostatnim czasie niezależna organizacja  Foodwatch wykryła w produktach Kinder niebezpieczną zawartość MOAH (aromatyczne oleje mineralne) – składnika o potencjalnie kancerogennych właściwościach – LINK. Aromatyczne oleje mineralne mogą dostać się do żywności podczas procesów technologicznych np. ze smarów a także z opakowań.
  2. Nie rozumiem za bardzo czemu wartość odżywcza przyrównywana jest do normy dla osób dorosłych skoro produkt reklamowany i pozycjonowany jest jako przeznaczony dla dzieci… Pewnie to zgodne z prawą ale nie stanowi żadnej informacji dla rodzica nie będącego w temacie.
  3. Produkt nie nadaje się dla osób z alergią na białka mleka, jaj, soi, pszenicy jak również chorujących na celiakię.
  4. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi, nie jest to jednak Mamy sposób na słodycze…

Skład*

mleko pasteryzowane

czekolada (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (soja); wanilina), cukier, tłuszcze roślinne (palmowy*, shea)

masło odwodnione, lecytyna, mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, dekstroza, jaja, kakao, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, drożdże, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, aromaty, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)

Alergeny:

pszenica

jaja

mleko (masło)

soja

Składniki (i ich funkcje)

Wanilina (nie mylić z wanilią) –  wanilia jest cenionym dodatkiem do żywności. Ze względu na wysoką cenę, zastępowana jest często waniliną. Wanilina pozyskiwana jest z odpadów drzewnych pozostających w produkcji papieru. Wanilina jest bezpieczna. Jedynie u bardzo wrażliwych osób może powodować bóle głowy i reakcje alergiczne.

Tłuszcz palmowy – nie zawsze tłuszcz roślinny jest „dobry”. Niestety tłuszcz palmowy nie zalicza się do najlepszych ze zdrowotnego punktu widzenia tłuszczów. Jego głównym składnikiem jest nasycony kwas tłuszczowy, kwas palmitynowy. Badania naukowe wykazały, że jego spożycie zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo naczyniowego oraz nowotworów.

Jednak produktów z olejem palmowym należy unikać również z innych powodów. Zwiększanie powierzchni upraw palm odbywa się kosztem lasów deszczowych, szczególnie na terenach wschodniej Azji co negatywnie odbija się na lokalnych społecznościach i populacji zwierząt. więcej na ten temat można znaleźć tutaj: Say no to palm oil 

Masło odwodnione – przemysłowy odpowiednik masła klarowanego. Jest to niemal czysty tłuszcz mleczny. Masło jest emulsją, czyli mieszaniną wody i tłuszczu (82%). Masło można odwodnić metodami fizycznymi oraz chemicznymi (przez alkalizację). Odwodnione masło topi się w temperaturze między 10 a 40 st. C. Dzięki usunięciu wody, kazeiny oraz laktozy nadaje się do przechowywania w temperaturze pokojowej.

Lecytyna – jest bezpieczna, jednak może pochodzić z soi modyfikowanej genetycznie.

Dekstroza – izomer optyczny glukozy, występuje naturalnie w żywności. Dekstroza jest o 20% mniej słodka niż sacharoza (cukier) ale ma przyjemnie chłodny posmak. Jako dodatek do żywności pełni funkcję słodzącą. Charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Słodki smak dekstrozy jest na tyle krótkotrwały, że konieczne jest jej stosowanie w połączeniu z innym cukrem.  Dodatkowo przedłuża trwałość produktów i ma właściwości teksturujące.

Syrop glukozowo-fruktozowy – jako substancja słodząca, teksturująca jak również konserwująca. W zależności od zawartości fruktozy, jest mniej lub bardziej słodki od cukru (im więcej fruktozy, tym słodszy). Niestety poza walorami technologicznymi, nie posiada walorów zdrowotnych.

Sól – dla przełamania smaku słodkiego oraz jako konserwant

Aromaty – nie podano jaki np. naturalne czy sztuczne?

Emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) – funkcją emulgatorów jest połączenie (zmieszanie) dwóch niemieszających się substancji – wody i tłuszczu. Mono- i diglicerydy uzyskiwane są w reakcji glicerolu (alkohol tłuszczowy) z tłuszczami (olejami lub tłuszczami w postaci stałej).

*wszystkie składniki są oczywiście zgodne z prawem. To co zgodne z prawem nie zawsze jednak jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi i znajduje miejsce w codziennej diecie

Reklamy

5 Comments Add yours

  1. Skład jest długi i niezbyt przyjazny dla dzieci – sama nie dałabym tego córce. Prościej i taniej jest dać jabłko albo banana.

  2. efeeel pisze:

    Dlatego nie lubię kupnych słodyczy ;P
    Możesz zerknąć do mnie? :))

    efeel.wordpress.com
    << Jak wykorzystać serek wiejski?, Co zrobić z truskawkami?

  3. Agnieszka pisze:

    Nie kupuję słodyczy. Ich skład jest fatalny 🙂

  4. Teraz sa takie mozliwosci pichcenia zdrowych slodkosci, wiec warto!

  5. Dobre Zielsko pisze:

    Warto robić swoje własne słodkości, niż kupować takie gotowce…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s