Botwinka

Nie wiem na co bardziej czekam każdej wiosny – pierwsze truskawki czy pierwsze buraki z boćwinką. Szczerze mówiąc, chyba bardziej wypatruję buraków. Truskawki można kupić cały rok – te mrożone są prawie tak dobre i odżywcze jak świeże (wiem, prawie robi różnicę). Młodych buraków z boćwinką nie można kupić poza sezonem, w żadnej postaci. U mnie w domu botwinkę spożywało się na ciepło i właśnie taką lubię najbardziej. Zupa z młodych buraków jest:

  • niskokaloryczna,
  • bogate w błonnik pokarmowy,
  • bogate w witaminy (szczególnie kwas foliowy, K, B2 i B6 oraz C) a także składniki mineralne (miedź, magnez, potas, selen).

Botwinka (2 porcje)

Składniki

2 pęczki młodych buraków z botwinką, czyli ok.:

400 g buraków

200 g boćwiny (liści)

4 łyżki jogurtu greckiego

Kwasek cytrynowy (do smaku)

1 kostka rosołowa lub bulion warzywny (1 litr)

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie umyć. Obciąć liście i pokroić je w paseczki. Buraki obrać i pokroić w dużą kostkę.
  2. Pokrojone buraki wrzucić do garnka i zalać wodą (ok. 1 litr). Gotować aż będą półmiękkie. Dodać liście i gotować aż buraki i liście będą miękkie. Dodać kostkę rosołową i kwasek cytrynowy (do smaku).
  3. Odleć trochę barszczu i wymieszać z jogurtem – wlać do zupy i dokładnie wymieszać.

Gotowe 😉

IMG_0324

Zawartość składników odżywczych w 1 porcji
Energia 150 kcal
Węglowodany 23,3 g (62% energii)
Błonnik pokarmowy 9,5 g 
Białko 6,5 g (17% energii)
Tłuszcz 3,5 g (21% energii)
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g (11,4%)
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,0 g (6% energii)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,35 g (2% energii)
Cholesterol 10 mg
Advertisements

One Comment Add yours

  1. efeeel pisze:

    Często robię 😀
    Nowy post. Zajrzysz? :))

    efeel.wordpress.com
    << CO ZROBIĆ Z TRUSKAWKAMI?, Pomysły na nocną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s