Zestresowana? Nie zajadaj!

Badania wykazały, że żywność i stres są ze sobą związane. Niektóre rodzaje żywności, wywołują stres inne mogą go zmniejszać.

Żywność, która nasila stres

Kofeina:

Źródłem kofeiny są: kawy, herbata (w kolejności rosnącej: biała, zielona, oolong, czarna), cola i czekolada. Kofeina stymuluje ośrodkowy układ nerwowy a przez to zwiększa poziom stresu. Nadmiar kofeiny w diecie sprzyja nadpobudliwości, rozdrażnieniu i nasila stres.

Alkohol:

Alkohol w nadmiarze zakłóca sen. Zakłóca normalne funkcjonowanie i jest potencjalną przyczyną problemów w relacjach z przyjaciółmi, rodziną czy współpracownikami.

Węglowodany proste:

Cukier szybko podnosi poziom energii w organizmie. Jednak ostatecznie ma negatywny wpływ. Dzieje się tak dlatego, że odpowiedzią organizmu na spożycie cukru jest wydzielanie insuliny (która obniża stężenia cukru we krwi). To dlatego, że ciało uchwyty cukru, uwalniając insuliny do krwi, aby obniżyć poziom cukru. Wysokie stężenie insuliny pozostaje nawet po usunięciu nadmiaru cukru z krwi co powoduje spadek poziomi energii.

Żywność, która łagodzi  stres

Niektóre pokarmy mogą pomóc organizmowi w kontrolowaniu stresu. Oto kilka produktów, które pomogą w uzyskaniu lepszego samopoczucia kiedy znajdujesz się pod wpływem stresu:

Białko:

Białka utrzymuje sprawność mięśni a  to ma ogromne znaczenie w zwalczaniu stresu. Przykłady:  mięso, kurczak, indyk, ryby, jaja, ser, mleko, produkty mleczne, fasola i soja.

Węglowodany złożone:

Węglowodany złożone zwiększają poziom energii, a tym samym pomagają zwalczać stres. Przykłady: chleb i makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, warzywa, owoce, itp.

Magnez:

Podczas stresu wydalany jest w większej ilości. Jego niedobory mogą powodować bolesne skurcze mięśni. Na niedobory magnezu są szczególnie narażone osoby pijące znaczne ilości kawy. Bogate źródła magnezu to: zielona warzywa liściaste (szpinak, brokuły), zielony groszek, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pełne ziarna, kasze, mięso, ryby

Potas:

Potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Bogate w potas są: kukurydza, ziemniaki, awokado, pory, ryby, jogurt naturalny, kurczak, banany.

Żelazo:

Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu. Niedobór żelaza może pogarszać zdolności intelektualnych, a to z kolei ma negatywny wpływ na odpowiedź organizmu na stres. Produkty bogate w żelazo: jaja, chude mięso, suszone owoce, produkty pełnoziarniste.

Cynk i miedź:

Cynk przyspiesza metabolizm białek. Niektóre badania mówią, że brak miedzi w organizmie może spowodować uszkodzenie serca. Źródła: kurczak, wątroba, nerki, ostrygi, banany, ryż, fasola, gruszki.

Wskazówki

  • Pij jak najwięcej. Woda pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
  • Jedz mało ale często.
  • Unikaj żywności typu fast food.
  • Ogranicz sól a najlepiej zastąp ją w potrawach ziołami i przyprawami korzennymi.
  • Unikaj nasyconych kwasów tłuszczowych. Obecne są głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

ANTYSTRESOWY KOKTAJLA

Składniki:

1 banan (węglowodany, potas, cynk, miedź)

¼ świeżego ananasa (węglowodany)

1 kubeczek jogurtu naturalnego (białko)

1 łyżka siemienia lnianego (cynk, magnez, żelazo)

3 morele suszone(żelazo, potas)

Sposób przygotowania:

  1. Obrane owoce zmiksuj z jogurtem
  2. Dodaj pokrojone na kawałki morele i mielone siemię lniane
Advertisements

One Comment Add yours

  1. kalambury pisze:

    widzę, że muszę odstawić nadmiar kawy… 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s