Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno jest w moim domu rodzinnym niemal już tradycyjnym deserem weekendowym. Pojawia się na stole przez cały rok, w zależności od sezonu zmieniają się tylko owoce. Ja ostatnio przygotowałam moją wariację na temat – moja mama sernik przygotowuje na bazie serka mascarpone i serka w wiaderku (na sernik). Ja zamiast serka w wiaderku użyłam serka wiedeńskiego (produkowany jest na bazie białek serwatkowych, rozpuszczalnych normalnie w wodzie i będących pozostałością po produkcji tradycyjnych serów) oraz serka grani. Zamiast cukru, dodałam stewię (komercyjny słodzik w proszku;-(((. Sernik jest mniej kaloryczny ale równie smaczny a przy tym odżywczy. Jest:

  • bogaty w białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy (witaminy B1 i B12 oraz A) a także składniki mineralne (wapń, selen cynk).
  • bogaty w tłuszcz, co jest niestety minusem. Wystarczy jednak serek mascarpone (ponad 40% tłuszczu) zastąpić np. serkiem wiejskim lub chudym serkiem typu philadelphia.
  • sycąca – ze względu na wysoką zawartość białka i tłuszczu.

Składniki:

2 serki wiedeńskie/ ricotta (500 g)

1 serek mascarpone (250 g)

1 twarożek wiejski (150 g)

Sok wyciśnięty z 1 cytryny

10 ciastek digestive

1,5 opakowania galaretki cytrynowej

Stewia

Przygotowanie

  1. Małą tortownicę wyłożyć papierem a następnie na jej dnie ułożyć ciastka.
  2. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody (ok. 80 st. C) – należy mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  3. W czasie gdy galaretka stygnie, wymieszać blenderem wszystkie rodzaje serka, dodać stewię (do osiągnięcia pożądanej słodyczy) i sokiem z cytryny.
  4. Gdy galaretka będzie chłodna, dodać ją do masy serowej, dokładnie wymieszać.
  5. Masę serową wylać do tortownicy. Na wierzch masy położyć maliny.
  6. Sernik wsadzić do lodówki na ok. 2 h.

Zawartość składników odżywczych w 1 porcji

Energia 231 kcal
Węglowodany 16 (28% energii)
Błonnik pokarmowy 1,0 g
Białko 8,5 g (15 % energii)
Tłuszcz 14,5 g (56,5% energii)
Kwasy tłuszczowe nasycone 9,0 g (35% energii)
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 4,4 g (17% energii)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,6 g (2% energii)
Reklamy

3 Comments Add yours

  1. ekomentalnie pisze:

    Taki pięknie wyglądający malinowy sernik musi smakować nieziemsko, nie ma innego wyjścia!

  2. Wygląda pysznie. Poczekam na sezon malinowy i z chęcią wypróbuję przepis.

  3. Joanna Bojar - Dietetyka okiem praktyka (fb) pisze:

    Pychotka, aczkolwiek zmieniłabym ricottę na coś lżejszego 🙂 Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s