Szparagi a dziwny zapach…

Lubicie szparagi? Ja uwielbiam a sezon na szparagi rozpoczął się już jakiś czas temu (przynajmniej sadzać po działach warzywnych sklepów i straganach). Wielu z Was zauważyło pewnie, że mocz po zjedzeniu szparagów zmienia swój zapach. Jeśli nie – zwróćcie na to uwagę, nie sposób go pominąć.

Zacznę może od tego że, specyficzny zapach moczu po zjedzeniu szparagów nie świadczy o chorobie.

O dziwnych właściwościach szparagów wiadomo nie od dzisiaj.

John Arbuthnot, szkocki matematyk i fizyk,  w 1731 roku napisał w swojej książce, że „szparagi… sprawiają, że mocz cuchnie”.

Marcel Proust, znany pisarz, napisał, że „szparagi zmieniają mój nocnik we flakon perfum”.

Benjamin Franklin w 1781 roku w liście do Królewskiej Akademii w Brukseli napisał, że „kilka pędów szparagów sprawia, że mocz ma odrażający zapach”.

Mimo znajomości problemu, dopiero współczesna nauka rozwiązała zagadkę szparagów. Prekursorem substancji nadających moczu specyficzny zapach jest kwas asparagusowy, który jest pochodną aminokwasu waliny. Jak sama nazwa wskazuje, kwas asparagusowy występuje tylko w szparagach (po łacinie szparagi to asparagus). Podczas procesów trawiennych, kwas asparagusowy rozkładany jest do pochodnych siarkowych np. siarczku dimetylu, disiarczku dimetylu, dimetylosulfotlenek (DMSO)* i dimetylosulfonu (MSM)**. Wszystkie te substancje są lotne – w temperaturze pokojowej (czy właściwie w temperaturze naszego moczu czyli ok. 36,6 st. C) parują a co za tym idzie ich woń jest wyczuwalna. Co ciekawe substancje siarkowe nadające zapach pojawiają się w moczu już po ok. 20 minutach od momentu zjedzenia szparagów.

Zapach odczuwany jest przez 22-50% populacji (w zależności od badania). Badacze spierali się jaka jest tego przyczyna. Obóz pierwszy uważał, że część populacji po prostu nie rozkładu kwasu asparagusowego. Obóz drugi opowiadał się za tym, że wszyscy metabolizują kwas asparagusowy, część osób jednak z jakiś powodów nie odczuwa zapachu pochodnych siarkowych.

W latach 80-tych izraelscy naukowcy stwierdzili, że wszyscy metabolizują kwas asparagusowy jednak tylko część osób odczuwa woń pochodnych siarkowych. Miało za tym przemawiać to, że  osoby, które czuły zapach wskazywały na jego obecność również w moczu osób nieodczuwających go.

Jednak w 2010 roku odkryto, że sprawa jest bardziej skomplikowana. W populacji istnieją różnice  zarówno zdolności do metabolizowania kwasu asparagusowego jak również odczuwania zapachu metabolitów siarkowych. Jednym słowem, nie wszyscy metabolizują kwas asparagusowy i  nie wszyscy czują zapach siarkowych metabolitów kwasu asparagusowego (nawet jeśli sami je produkują). Natomiast w badaniu firmy 23andMe wykazano, że wrażliwość na zapach siarkowych metabolitów kwasu asparagusowego warunkowana jest przez mutację jednego genu.

Dodatkowo szparagi mogą nadać moczowi zielonkawy odcień.

Chociaż szparagi są najbardziej znanym modyfikatorem zapachu moczu, taki efekt ma również kawa – wystarczą dwie filiżanki kawy aby mocz nabrał waniliowego zapaszku.

*MSM – w organizmie występuje we włosach, skórze, stawach, ścięgnach i chrząstkach. Można go kupić w formie suplementu.

**DMSO – stosowany zewnętrznie. Ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Advertisements

7 Comments Add yours

  1. Ewa Sobania pisze:

    Do szparagów mam neutralny stosunek, nie jestem w stanie nawet powiedzieć jak smakują, bo jestem dość nieczuła na niuanse smakowe 🙂

    1. nutriporta pisze:

      Może to nie Twój smak? Nie wszystko trzeba lubić ;-))

  2. Hamak Life pisze:

    Bardzo ciekawe! Jakoś nigdy się nie zorientowałam. Wygląda na to, że należę do tej części populacji, która albo nie odczuwa albo nie metabolizuje 😉

    1. nutriporta pisze:

      😉 koniecznie sprawdź.

  3. Edyta Knop pisze:

    Ciekawie pisze o szparagi.Raczej nie próbowałam.Chciałabym spróbować jak smakuje

    1. nutriporta pisze:

      Niedługo pewnie jakiś przepis dodam 😉

  4. Kama pisze:

    Już chwile po jedzeniu czuję ten odór przez prawie dobę. W ogóle jestem bardzo wrażliwa na zapachy, czuję to czego inni nie czują (np. zapach czekolady łapanej w drugim pomieszczeniu).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s