Kasza gryczana z papryką i pieczarkami

Dzisiaj kolejny przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Tym razem bazę stanowi kasza gryczana. Potrawa jest pożywna i:

  • bogata w węglowodany złożone i błonnik pokarmowy, witaminy (witaminy z grupy B, C i E, A) a także składniki mineralne (magnez, cynk i miedź).
  • dość uboga w tłuszcz – można dodać łyżeczkę oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek) na każdą osobę, najlepiej do gotowego dania.
  • sycąca – ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Kasza gryczana z papryką i pieczarkami w sosie pomidorowym

Składniki (3 porcje)

2 woreczki kaszy gryczanej

1/4 papryki: czerwonej, zielonej, pomarańczowej

200 g pieczarek

1 szklanka pasty pomidorowej

3 suszone na słońcu pomidory

Zioła i przyprawy

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotować 15 minut.
  2. Paprykę i pieczarki pokroić i poddusić do miękkości.
  3. Suszone pomidory namoczyć we wrzątku i zmiksować z pastą pomidorową, ziołami i przyprawami. Pastę dodać do podgotowanej kaszy i gotować razem aż kasza będzie miękką. Dodać i warzywa i dusić jeszcze 5 minut.
  4. Danie podawać posypane parmezanem.

Zawartość składników odżywczych (w 1 porcji)

Energia 342 kcal
Węglowodany 65 g (76% energii)
Błonnik pokarmowy 11 g
Białko 27,4 g (32% energii)
Tłuszcz 5 g (2% energii)
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,9 g
Cholesterol 20 mg

 

Reklamy

8 Comments Add yours

  1. Natalia pisze:

    Kasze uwielbiamy w każdej postaci! A na gryczaną akurat nie mam zbyt wielu pomysłów. Dzięki za inspirację. Dodam jeszcze tylko natkę pietruszki i czosnek i obiad gotowy 🙂
    No i mogę się odwdzięczyć równie kaszowym daniem – znasz kulisz kozacki? To tradycyjna potrawa kozacka – http://www.biegunwschodni.pl/2015/02/kuchnia-ukrainska-przepis-na-kulisz-kozacki-kulesz.html

    1. nutriporta pisze:

      Nie znam ale chętnie poznam 😉 przekonanie męża do kaszy nie było proste, każde nowe danie na wagę złota 😉

  2. Agnieszka pisze:

    Często robię podobne sosy do kaszy. Dodaję jedynie jeszcze mięsko. Lubię takie smaki. Moim zdaniem sosy z papryką są idealne do kasz 🙂

    1. nutriporta pisze:

      Papryka swietnie przełamuje smak 😉

  3. Wow, bardzo fajne, bezmięskowe danie. Tylko czy jest jakaś inna opcja na te pomidory? Nie mogą być z puchy albo suszone w zalewie? Nie mam ani pasty, ani suszonych na słońcu i przyznam, że nigdy ich nie widziałam i prawdopodobnie nie kupię, dlatego szukam zamiennika:)

  4. blotowlosa pisze:

    mniam, swietna inspiracja na dzisiejszy obiad 🙂

  5. Klaudia B pisze:

    Lubię wszystkie kasze oprócz gryczanej, jem ją tylko i wyłącznie z rozsądku, ale z papryką jeszcze nie próbowałam. Może Twój przepis zmieni mój stosunek do tej kaszy 🙂

    1. nutriporta pisze:

      Może 😉 moja zasada – nie lubisz, nie jedz. Jest tyle zdrowych rzeczy i zdrowych sposobów na te mniej zdrowe że nie ma co się zmuszać ;-)))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s