Muffinki owsiano-miodowe

Babeczki owsiano-miodowe doskonale nadają się jako deser (również dla dziecka) czy drugie śniadanie. Są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu (łącznie z pieczeniem ich zrobienie zajmuje jakieś 40 minut). Są przy tym stosunkowo niskokaloryczne a proporcje energii z poszczególnych składników stosunkowo zbilansowane. Stanowią całkiem  dobre źródło witamin z grupy B, magnezu i żelaza.

Muffinki owsiano-miodowe (16 sztuk)

Składniki suche (miska 1)

40 g cukru

50 g mąki pszennej razowej

200 g mąki pszennej

90 g płatków owsianych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki mokre (miska 2)

100 g miodu

75 g oleju słonecznikowego

2 jajka

200 ml mleka (2% tłuszczu)

  1. W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche.
  2. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką lub blenderem.
  3. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Dodatkowo do ciasta można dorzucić odrobinę suszonych owoców. Polecam żurawinę i owce goji. Pamiętajcie jednak aby dodać je do ciasta a nie na koniec kiedy ciasto jest rozlane do foremek. Ja tak zrobiłam za pierwszym razem i niestety żurawina była spalona… Przed dodaniem owoców do ciasta (surowego oczywiście), można je namoczyć np. w mleku, które jest jednym ze składników ciasta.

Zawartość składników odżywczych w 1 babeczce (ok. 40 g)

Energia 141 kcal
Węglowodany 20,8 (60% energii)
Błonnik pokarmowy 2,0 g
Białko 2,6 g (10% energii)
Tłuszcz 5,4 g (30% energii)
Kwasy tłuszczowe nasycone 4% energii
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7% energii
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 19% energii
Cholesterol 24 mg

 

Pierwotna wersja przepisu pochodzi z bloga Doroty Świątkowskiej – Moje wypieki

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. TreningTomka pisze:

    Wyglądają super! Niecała godzina i gotowe – chyba sam spróbuję zrobić 😉

    http://www.treningtomka.pl

    1. nutriporta pisze:

      Jestem zwolenniczką szybkich i wartościowych dań. Niestety nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie ;-( Ostatnio dla męża do pracy piekłam 70 babeczek stąd mam jeszcze kilka wypróbowanych przepisów na babeczki 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s