Zespół jelita drażliwego – jadłospis (2)

POSTAĆ ZAPARCIOWA

  • Zaparcie występuje wtedy, gdy jelita nie kurczą się we właściwy sposób. Stolec staje się twardy i odwodniony. Dieta może ma znaczenie w stymulacji leniwych jelit.
  • Nierozpuszczalny błonnik nie jest trawiony przez mikroflorę jelitową – nie powoduje wzdęć. Jednocześnie chłoną wodę dzięki czemu zwiększa się objętość stolca. Wypróżnienie jest łatwiejsze. Zwiększenie podaży błonnika powinno jednak następować powoli. Zbyt gwałtowne może nasilić zaparcia. Zawsze też powinno towarzyszyć temu zwiększenie ilości napojów.
  • Błonnik rozpuszczalny jest wykorzystywany przez bakterie jelitowe, następuje produkcja gazu. Ilość błonnika rozpuszczalnego w diecie chorych na IBS powinna zostać zrównoważona tak aby osiągnąć korzyści ale nie wywołać nadmiernej produkcji gazów.

JADŁOPIS (2000 kcal)

ŚNIADANIE

Musli z bakaliami

Mleko, 1,5%, 250 ml, 1 szklanka

Płatki żytnie BIO, 60 g, 4 łyżki

Rodzynki, 25 g

Migdały, 20 g

Miód pszczeli, 10 g, 1 łyżka

Płatki wymieszać z migdałami i rodzynkami. Zalać mlekiem, dodać miód.

II ŚNIADANIE

Jabłko, 150 g, 1 średnie

Marchew, 150 g, 1 srednia

Migdały, 20 g

OBIAD

Cielęcina, sznyclówka, 150 g

Sól, Bazyli, oregano

Marchew z groszkiem, 300 g

Kasza jaglana, 100 g

Oliwa z oliwek, 20 g, 2 łyżki (zamiennik Olej rzepakowy, 20 g, 2 łyżki)

Sok wiśniowy (bez cukru), 330 ml, 1 butelka*

Cielęcinę doprawić, ugotować na parze. Podawać z kaszą i groszkiem z marchewką z oliwą.

*ze względu na zawartość sorbitolu, u niektórych osób może wywołać biegunkę i wzdęcia

PODWIECZOREK

Deser grecki

Jogurt grecki light, 150 g, 1 opakowanie

Gruszka, 150 g, 1 średnia

Miód pszczeli, 10 g, 2 łyżki

Orzechy włoskie, 10 g

Wymieszać jogurt z pokrojoną gruszką i posiekanymi orzechami. Dodać miód.

KOLACJA

Sałatka ze szpinaku [ 2 porcje ] 

Gruszka, 200 g, 1 duża

Szpinak, 150 g

Rodzynki, 50 g

Ser, Rokpol, 60 g, 2 plastry

Orzechy włoskie, 60 g

Chleb graham, 40 g, 1 kromka

Wymieszać: pokrojoną gruszkę, liście szpinaku, posiekane orzechy, pokrojony ser. Podawać z chlebem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s