Kombucha część 1

Słyszeliście już o kombuchy (czasami spotykany jest rownież zapis kombucza)? Jeśli nie, niedługo z pewnością będzie o tym napoju głośno.

Zacznijmy od początku, czyli od odpowiedzi na pytanie czym właściwie kombucha jest. Kombucha to napój herbaciany wytwarzany podczas procesu fermentacji z udziałem. Napój ten pochodzi z Japonii lub Chin i spożywany jest co najmniej od dwóch tysięcy lat. 

Po raz pierwszy tematem kombuchy zajęli się niemieccy i rosyjscy naukowcy już w połowie 20 tego wieku. Celem badań było odnalezienie leku na nowotwory. Rosyjscy naukowcy odkryli, że część rejonów Rosji była wolna od choroby nowotworowej, przypisywali to właśnie popularności kombuchy. W latach 90 tych kombucha trafiła do USA. w ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania badaniami nad kombuchą (73 prace opublikowane od 1990 roku)*.

Przepis na wykonanie kombuchy jest prosty:

Herbata (zielona lub czarna)SCOBY_mushroom-2

Cukier

Symbiotyczne kolonie bakterii i drożdży (Scoby) – zdjęcie 1

 

 

Tak przygotowaną mieszankę zostawia się na około 7-10 dni i pozwala się na naturalny proces fermentacji. Podczas tego procesu, drożdże i bakterie na powierzchni napoju tworzą kożuch (ang. scoby), który może być wykorzystany do dalszej produkcji napoju. Stąd kombucha nazywa jest również herbatą z grzybka herbacianego.

Podczas procesu produkcji, symbiotyczne drożdże i bakterie produkują: ocet, liczne związki kwasowe, śladowe ilości alkoholu oraz gaz.

Kombucha posiada walory zdrowotne herbaty jak i probiotyku. W swoim składzie gotowy napój zawiera organizmy probiotyczne, witaminy z grupy B, antyoksdanty, kwasy organiczne (np. mlekowy i glukarowy), glukozaminę.

KORZYŚCI ZDROWOTNE

1.Źródło probiotyków.

2.Składniki zielonej herbaty (pod warunkiem, że kombucha powstała z zielonej herbaty).

Wyniki badań wskazują, że polifenole zawarte w herbacie nie tylko poprawiają gospodarkę lipidową (w tym regulują stężenie cholesterolu we krwi) oraz węglowodanową organizmu (pomagają kontrolować stężenie glukozy we krwi) ale również zwiększają tempo metabolizmu (liczbę spalanych przez organizm kcal) i pomagają pozbyć się tkanki tłuszczowej z brzucha.

3.Detoksykacja organizmu dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, enzymów i kwasów organicznych.

Wyniki badań naukowych wskazują, że regularne picie kombuchy pomaga w oczyszczaniu wątroby z toksyn. W niektórych przypadkach obserwuje się usunięcie z wątroby nawet 70% toksyn. Niestety do tej pory badania prowadzone były tylko na szczurach. Aby potwierdzić detoksykujace działanie kombuchy, niezbędne są dalsze badania, tym razem z udziałem ludzi.

4.Działanie antybakteryjne.

Jednym z głównych składników powstających podczas fermentacji jest kwas octowy. Składnik ten ma działanie antybakteryjne a także antygrzybicze (szczególnie w przypadku Candida albicans). Właściwości antybakteryjne posiada zarówno kombucha produkowana z zielonej jak i czarnej herbaty.

5.Zmniejszenie ryzyka miażdżycy, cukrzycy typu 2 i chorób nowotworowych.

Działanie antynowotworowe związane jest z wysoką zawartością polifenoli w herbacie, stanowiącej bazę kombuchy.

Działanie antynowotworowe związane jest międzyinnymi z zawartością kwasu glukaronowego. Co ciekawe, Aleksander Sołżeniszyn rosyjski laureat nagrody Nobla w dziedzinie literatury, autor m.in. powieści „Oddział chorych na raka”, w swojej autobiografii opisywał, że to właśnie kombucha wyleczyła go z raka żołądka. Właśnie z tego powodu Ronald Reagan, amerykański prezydent, w 1987 roku zaczął pić kombuchę w celu opóźnienia rozwoju choroby nowotworowej. Raegan zmarł dopiero w 2004 roku.

6.Inne korzyści, niepotwierdzone w badaniach.

  • problemy z pamięcią,
  • PMS,
  • bóle stawów (glukozamina),
  • brak apetytu,
  • zaparcia (probiotyki),
  • obniżona odporność (antyoksydanty).

PRZECIWWSKAZANIA

Podobnie jak w przypadku każdego produkty o silnym działaniu, również w tym przypadku istnieją sytuację kiedy nie jest on zalecany. Należą do nich:

  • okres ciąży i karmienia piersią,
  • osłabiona odporność,
  • cukrzyca,
  • wrażliwość na kofeinę np. zespół jelita drażliwego.

Pamiętajmy również aby kombuchę wprowadzać do diety stopniowo, uważnie obserwując reakcje organizmu.

 

*pubmed.com

zdjęcia: wikipedia

cdn.

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Patrycja pisze:

    Nie wiedziałam, że kombucha ma aż tyle właściwości. A jak smakuje i ile dziennie powinno się jej pić?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s