Zespół jelita drażliwego + jadłospis (1)

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome,  IBS)) to zaburzenie trawienia lub zespół chorób związanych z nieprawidłowym działaniem układu trawienia. W przebiegu IBS dochodzi do nasilonych stanów skurczowych jelit. Przy czym choroba ta może zająć cały przewód pokarmowy, od jamy ustnej do jelita grubego.

Dokładna przyczyna IBS nie jest znana. Uważa się, że pojawienie się IBS spowodowane może być dietą, stresem i zmianami hormonalnymi.

Zazwyczaj nie prowadzi do poważnych chorób i dolegliwości. IBS często  bywa mylone z celiakią, przerostem drożdży (kandydozą), nietolerancją laktozy, wrażliwością na żywność i alergiami i odwrotnie.

Podstawowe zalecenia:

  • Jedz małe, częste posiłki
  • Pij dużo płynów (8 – 10 szklanek dziennie)
  • Jedz produkty bogate w błonnik
  • Ogranicz spożycie tłuszczu –  pomoże to zmniejszyć skurcze jelit prawo po posiłku
  • Unikaj potraw smażonych
  • Ogranicz kofeinę, alkohol i sorbitol, mogą one nasilać objawy
    • sorbitol bywa stosowany jako słodzik, naturalnie zawarty jest m.in. w jabłkach, czereśniach, gruszkach, winogronach, śliwkach.
  • Ogranicz produkty zwiększające produkcję gazu w jelitach:
    • kapusta i warzywa z rodziny kapustnych (brokuły, kapusta, kalafior i brukselki)
    • suszony groch, soczewica
    • cebula i szczypiorek, papryka
    • napoje gazowane
  • Unikaj gumy do żucia – żucie powoduje połykanie powietrza
  • Jeśli masz biegunkę po mleku, ogranicz jego spożycie na rzecz mlecznych produktów fermentowanych i serów.
  • Niektórym chorym pomaga mięta. Jest ona naturalnym lekiem rozluźniającym (przeciwskurczowym). Mięta może jednak powodować zgagę.

POSTAĆ BIEGUNKOWA

Istnieje wiele przyczyn biegunki. U niektórych osób biegunki są spowodowane żuciem bezcukrowych gum, słodzonych sorbitolem, który w większych dawkach powoduje biegunki.  Innym powodem może być nietolerancja laktozy. Niestrawiona laktoza trafia do jelita grubego, gdzie można rozkładana jest przez mikroflorę jelitową do gazów i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych co powoduje powstanie wzdęć i biegunki. Inną przyczyną mogą być pasożyty. Jeśli powyższe powody zostaną wyeliminowane, podejrzewać można IBS.

W diecie chorego niezmiernie istotny jest błonnik pokarmowy.

  • Błonnik nierozpuszczalny zwiększa objętość mas kałowych.
  • Błonnik rozpuszczalny może nasilić biegunkę. Z drugiej jednak strony może promować rozwój korzystnej mikroflory jelitowej co zmniejsza nasilenie biegunki.

Przykładowy jadłospis (2000 kcal)

ŚNIADANIE

Bułka z szynką, sałatą i rzodkiewką

Bułki pszenne, 100 g, 2 sztuki

Margaryna miękka, 70% tłuszczu, 10 g, 1 łyżka

Pierś z indyka gotowana, 40 g

Sałata, 30 g

Rzodkiewka, 50 g

Napar z czarnych jagód

Jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, 150 g, 1 opakowanie

Bułki posmarować margaryną. Podawać z szynką, sałata i rzodkiewkami.

II ŚNIADANIE

Koktajl bananowy

Maślanka spożywcza, 0,5 % tłuszczu, 250 g, 1 szklanka

Banan, 200 g, 1 duży

Imbir

Zmiksować banana z maślanką. Dodać imbir do smaku.

OBIAD

Aromatyczny kurczak z makaronem i marchewką

Makaron, 100 g

Marchew, 200 g

Mięso z piersi indyka, 150 g

Przyprawy ziołowe

Oliwa z oliwek, 15 g, 1,5 łyżki (zamiennik Olej rzepakowy, 15 g, 1,5 łyżki)

Sól, imbir

Mięso doprawić, pokroić i ugotować na parze. Podawać z makaronem, oliwą i gotowana marchewką z imbirem.

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy

Budyń waniliowy w proszku, 20 g, ½ opakowania

Mleko, 1,5% , 250 g, 1 szklanka

Cukier trzcinowy, 10 g, 1 łyżka

Połowę mleka ugotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy.

KOLACJA 

Zupa dyniowa z ryżem

Dynia, 300 g

Jogurt naturalny, 60 ml, 4 łyżki

Ryż biały, 75 g

Oliwa z oliwek, 10 g, 1 łyżka (zamiennik Olej rzepakowy, 10 g, 1 łyżka)

Sól, imbir

Dynię rozgotować, zmiksować, doprawić i dodać jogurt. Podawać z ryżem.

Zdjęcie: www.sgihealth.com

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s