100 produktów które trzeba zjeść przed śmiercią (3)

  1. Abalone (słuchotki, uchowce)

Są to ślimaki morskie bytujące w płytkich wodach. Należą do jednych z najdroższych i najbardziej cenionych produktów spożywczych. Ich wysoka cena wynika po części z tego, że przydatność do spożycia zyskują dopiero po 15 latach. Największym przysmakiem są nóżki słuchotek.

  1. Paneer

Rodzaj sera pochodzący z południowej Azji, szczególnie często spotykany w Indiach, Pakistanie i Bangladeszu. Paneer można zrobić samem w domu. Wystarczy zagotować tłuste mleko i dodać do niego sok z cytryny (2 łyżki stołowe na 1 litr mleka). Po dodaniu soku z cytryny mleko należy gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż do wytrącenia skrzepu. Mleko ze skrzepem należy przelać przez gazę i uformować.

  1. Big Mac

Nigdy nie zjadłam całego. W smaku zupełnie nijaki. Ogólnie chyba wszystkie kanapki w Macu smakują tak samo. Z kanapek w MacDonaldzie zawsze (czyli rzadko) wybierałam FishMaca.  Ogólnie staramy się nie jeść w MacDonaldzie. Jedyną naprawdę smaczną potrawą w Macdonaldzie są lody i Shake.

  1. Umeboshi (morele japońskie marynowane w soli)

W smaku są słodko-kwaśne. Czerwna barwa jest wynikiem dodatku pachnotki zwyczajnej (shiso). Umeboshi mają liczne zastosowania. Używa się ich jako wzmacniacza smaku, element nadzienia onigiri, dodatek do ryżu. Po odmoczeniu z soli wykorzystuje się je do przygotowania tempury.

  1. Szpecle (Spaetzle lub Spätzle)

To danie spotykane w kuchni południowo-niemieckiej ale również austriackiej, szwajcarskiej, węgierskiej, alzackiej i tyrolskiej. Przepis na szpecle zawiera kilka składników – jajka (o jedno więcej niż biesiadników), mąkę i sól. Spotykane są również wariacje szpecli –z dodatkiem szpinaku, sera czy mielonej wątroby wieprzowej. Szpecle najczęściej stanowią element potrawy mięsnej.

  1. Dirty gin martini

Składniki:

60 ml ginu

1 łyżka wytrawnego vermouthu

1 łyżka soku z oliwek

Oliwki

  1. Piwo o zawartości alkoholu wyższej niż 8%

W Polsce? Żaden problem.

  1. Poutine

Danie (przekąska) pochodzące z Kanady z prowincji Quebec. Potrawę tą można zaliczyć do fast-foodu. Składa się z frytek z cheese curds (produkt uboczny produkcji sera cheddar) polanych sosem pieczeniowym.

  1. Drażetki z karobu (Carob chips)

Karob stanowi „zdrowy zamiennik dla czekolady”. Pozyskiwany jest z drzewa karobowego (szarańczyn strakowy). Roslina ta naturalnie występuje w rejonie morza śródziemnego i należy do rodziny bobowatych. Jej strąki nazywane są chlebem świętojańskim stąd alternatywną nazwą dla karobu jest mączką z chleba świętojańskiego. W smaku karob przypomina słodkie kakao jest jednak od niego o 1/3 mniej kaloryczny (jest niskotłuszczowa) i nie zawiera w składzie kofeiny. Maczka chleba świętojańskiego wykorzystywana jest nie tylko jako surowiec do produkcji alternatywnej czekolady ale również jako środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla dzieci. Zawarta jest m.in. w preparacie Nutriton, który stosowany jest jako zagęstnik np. u dzieci z refluksem.

  1. S’mores

To popularna w USA i Kanadzie przekąska przed snem. W jej skład wchodzi opiekana pianka marshmallow i warstwa czekolady umieszczona między dwoma krakersów graham.

  1. Kaolin (Glinka porcelanowa)

W leczeniu wykorzystywana jest jako środek przeciwbiegunkowy. Produkt ten generalnie nie jest jadalny, jednak w pewnych rejonach świat np. na południu USA ludzie z niewiadomych przyczyn lubują się w jedzeniu kaolinu.

Tutaj można znaleźć więcej informacji na ten temat:

The American South Is Still Eating White Dirt

  1. Durian

Durian uważany jest przez wielu smakoszy za najsmaczniejszy owoc na świecie. Niestety można go spróbować tylko w miejscu, w którym jest uprawiany. Ze względu na specyficzny zapach – gnijącego mięsa – jest transport jest zakazany.

  1. Podroby
  2. Żabie udka
  3. Currywurst

Niemiecki fast-food złozony ze smazonej kiełbaski wieprzowej polanej pikantnym ketchupem o posypanej curry.

  1. Haggis

Rodzaj pudding, w którego skład wchodzą: podroby owcze zmielone z cebulą, mąką owsianą i przyprawami, którymi nadziewa się owczy żołądek. Dopełnieniem potrawy są brukiew i ziemniaki. Potrawa pochodzi ze Szkocji.

33.Pieczone banany

  1. Baijui

Rodzaj wódki zawierający 50-65% alkoholu. Baijui powstaje na skutek fermentacji sorga, ryżu, pszenicy lub kukurydzy. Napój ten pochodzi z kin.

  1. Gazpacho

Zupa krem z surowych warzyw z przyprawami i oliwą, podawana na zimno. Gazpacho pochodzi z Hiszpani (Andaluzji).

  1. Louche Absynt
  2. Andouillette

Francuska kiebasa wytwarzana z podrobów cielęcych lub wieprzowych.

  1. Beignets/churros/elephant ears/funnel cake

Generalnie chodzi o nasze faworki/chrusty czyli rodzaj smażonego ciasta.

  1. Kawior z blinami
  2. Geit ost, lub brunost

Skandynawski ser produkowany z serwatki (pozostałość po produkcji serów kazeinowych zawierająca białka serwatkowo rozpuszczalne w wodzie).

Brunost (brązowy ser) jest tradycyjnym produktem norweskim. W smaku jest słodki. Może mieć konsystencję gładką (do smarowania) lub twardą. Geit ost wytwarzany jest z serwatki koziej.

  1. Przejechane zwierzę.

Część 1 (100-75)

Część 2 (74-50)

jadłam i lubię
jadłam ale więcej nie zjem
Nie jadłam
Nie jadłam i nie zjem

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Świetny post, niestety nie mam dość wystarczająco dużo czasu na przeczytanie do końca ale napewno wrócę.

    Pozdrawiam,

  2. studiorozwoju pisze:

    Jako miłośniczka serów będę polowała na brunost. Tylko czy w Polsce możliwe jest jego upolowanie?

  3. Michelle pisze:

    Dobry Boże, czytam tego posta o 23:47 i mam największa ochotę na te kanadyjskie fryty… 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s