Dieta w uchyłkowatości jelita grubego

Dzisiaj piszę bardziej medycznie. Uchyłkowatość jelita grubego nie jest rzadka jednak ze względu na częsty brak objawów często bywa nierozpoznana i nieleczona. Dieta ma spore znaczenie w profilaktyce i leczeniu uchyłkowatości jednak nie ma walorów typowo leczniczych.

Czym są uchyłki jelita grubego?

Zapalenie uchyłków jelita grubego polega na pojawieniu się wgłębień w ścianie jelita grubego, które ulegają stanowi zapalnemu. Uchyłki powstają gdy fragmenty jelita grubego wgłębiają się do zewnątrz pod wpływem nacisku. Najczęściej występują u osób powyżej 40 roku życia. Często nie towarzyszą im żadne objawy.


Objawy:

  • Bóle brzucha,
  • Nudności i wymioty,
  • Wzdęcia,
  • Zaparcia,
  • Biegunka,
  • Krew w stolcu.

Przyczyny

Niektórzy eksperci uważają, że przyczyną uchyłkowatości jelita grubego może być dieta uboga w błonnik pokarmowy.


Leczenie

W niektórych przypadkach konieczne jest leczenie antybiotykami. W skrajnych sytuacjach niezbędny jest zabieg chirurgiczny.


Dieta

Dieta w leczeniu uchyłkowatości ma znaczenie pomocnicze. Niestety zmiany w sposobie żywienia nie mają walorów leczniczych a jedynie umożliwiają na regenerację przewodu pokarmowego.

W przypadku występowania ciężkich objawów, zalecana jest dieta płynna. Ze względu na rygorystyczność, jej stosowanie dozwolone jest jedynie przez krótki okres czasu. W skład diety wchodzą:

  • Woda,
  • Sok owocowy (bez miąższu),
  • Kostki lodu lub soków owocowych,
  • Galaretki na bazie żelatyny,
  • Bulion,
  • Kawa i herbata (bez mleka lub śmietany).

W miarę zdrowienia (łagodzenia objawów), pacjent może powoli powrócić do stosowania normalnej diety, początkowo ubogiej w błonnik. Przykłady dozwolonych produktów to:

  • Jasne pieczywo,
  • Biały ryż, makaron,
  • Chude mięso,
  • Chudy drób,
  • Ryby,
  • Chudy nabiał,
  • Jajka,
  • Owoce i warzywa z puszki (bez skórki).

Docelowo zalecana jest dieta bogata w błonnik. Wyniki badań wskazują, że pomaga ona kontrolować objawy choroby. Szczególnie zalecane produkty to:

  • Produkty pełnoziarniste: pieczywo, kasze, makaron, płatki,
  • Nasiona roślin strączkowych (np. fasola),
  • Świeże owoce: jabłka, gruszki, śliwki,
  • Warzywa (ziemniaki, szpinak, groszek).

Produkty przeciwwskazane

W przeszłości, osobom z uchyłkowatością zalecano ograniczenie produktów ciężkostrawnych np. orzechów, nasion, kukurydzy. Jednak nie ma naukowych dowodów na skuteczność takiego postępowania.


Działania profilaktyczne:

  • Czerwone mięso spożywaj z umiarem,
  • Unikaj produktów i potraw tłustych,
  • Ćwicz regularnie,
  • Nie pal papierosów!
  • Unikaj stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (kwas acetylosalicylowy, ibuprofen, naproxen),
  • Pij dużo płynów,
  • Utrzymuj prawidłową masę ciała,
  • Dbaj o regularne wypróżnienia.

Pamiętaj, artykuł nie zastąpi porady. Szczegóły diety najlepiej ustalić z dietetykiem lub lekarzem gastroeneterologiem.

Źródła:

http://www.everydayhealth.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s