Marchewka – ciekawostki

Marchew obecna jest na naszych stołach niemal codziennie. Jest pierwszym pokarmem stałym jakie otrzymuje większość niemowląt. W 2012 roku przeciętny Polak 6,2 kg. Dlaczego marchew jest tak ważna w naszej diecie?

HISTORIA

Marchew pochodzi z Afganistanu. Początkowo uprawiana była tylko ze względu na swoje własności lecznicze. W leczeniu wykorzystywano nasiona i liście marchwi.  Uprawiane były już w starożytnym Rzymie i Grecji. Grecy nazywali marchewki, philtron co w wolnym tłumaczeniu oznacza „urok miłości”. Wierzyli, że marchew jest afrodyzjakiem. Hipokrates zalecał nasiona marchwi jako środek antykoncepcyjny dla kobiet. Co ciekawe współczesne badania wykazały, że zjedzenie nasion marchewki po stosunku rzeczywiście zapobiega implantacji komórki jajowej w macicy i blokuje syntezę progesteronu.

Kaligula na jednym z przyjęć, w formie żartu, podał członkom senatu tylko dania z marchwi w nadziei że „wyjdzie z nich zwierzęca natura”. 

W Japonii, Indiach i Chinach marchew uprawiana jest od XIII wieku.

Do Ameryki północnej trafiła w 1607 roku wraz z osadnikami. Marchew była pierwszym warzywem które było puszkowane komercyjnie.


ROŚLINA

Należy do rodziny korzeniowych (podobnie jak seler, pietruszka, koper). Marchewki pierwotnie były purpurowe, czerwone, białe lub żółte – nigdy pomarańczowe. To holenderscy ogrodnicy w XVIII wieku dla uczczenia duńskiej rodziny królewskiej, wymyślili pomarańczowe marchewki. Nowa barwa osiągnięta została przez skrzyżowanie marchwi żółtej i czerwonej. Pomarańczowa odmiana podbiła Europę za czasów rządów królowej Elżbiety I. W Anglii pomarańczowe marchewki przyjęły się bardzo szybko pełniąc rolę nie tylko jedzenia ale także modnej ozdoby np. kapeluszy.

Obecnie największym producentem marchwi na świecie są Chiny. W 2004 roku to właśnie z Chin pochodziło 35% światowej produkcji. Drugim i trzecim producentem marchwi SA kolejno USA i Rosja. Polska w 2010 roku była 10 producentem marchwi na świecie.

CIEKAWOSTKI

  • Najdłuższa marchew miała długość 5,14 metra (1996 rok).
  • Najcięższa marchew ważyła 19,985 funtów (John V.R. Evans, USA).
  • Króliki żyjące na wolności nie jedzą marchewki.
  • Marchew jest symbolem płodności

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

  • W 87% składa się z wody.
  • Pomarańczowy kolor zawdzięczają obecności beta-karotenu.
  • Mają więcej beta-karotenu niż jakiekolwiek inne warzywo.
  • Nadmiar marchwi w diecie powoduje wystąpienie karotedermii. przypadłość ta charakteryzuje się pomarańczowym zabarwieniem skóry, zwłaszcza na dłoniach i podeszwach stóp. stan ten jest odwracalny, pod warunkiem redukcji spożycia marchwi.
  • Wyniki badań wskazują, że osoby jedzące 2 marchewki dziennie maja o 20% niższe stężenie cholesterolu w surowicy krwi. Dzieje się  tak dzięki zawartości błonnika rozpuszczalnego w wodzie.
  • 9 marchewek zawiera tyle samo wapnia co 1 szklanka mleka.
  • Jest bogata w antyoksydanty, witaminy, składniki mineralna i błonnik pokarmowy. Nie zawiera cholesterolu i zawiera jedynie śladowe ilości tłuszczu.
  • Badania wykazują, że związki flawonoidowe zawarte w marchwi pomagają chronić przed nowotworami skóry, płuc i jamy ustnej.
  • Marchew jest bogata w falcarinol, związek który w badaniach na zwierzętach niszczy komórki nowotworowe.
  • Marchew zawiera ponadto miedź, wapń, potas i magnez.
  • W czasie II wojny światowej Brytyjczycy opracowali bogato karotenowi marchewki, które miały poprawiać nocne widzenie u pilotów.
  • Pierwszy tort marchewkowy powstał w 1960 roku a jego autorką była Viola Schlicting.
Reklamy

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s