Czy twoja kuchnia cię tuczy?

Bardzo dużo czynników wpływa na nasze nawyki żywieniowe i apetyt. Nie zdajemy sobie sprawy jak ważne jest otoczenie, w którym jemy, talerze i sztućce czy miejsce, w którym robimy zakupy. Chcesz poprawić swoje nawyki żywieniowe? Sprawdź!

Talerze wielkości półmiska

Większość z nas zapełnia cały talerz i zjada wszystko co się na nim znajduje. Jednak od lat 70-tych obserwuje się wzrost wielkości talerzy o 25%

  • Wybierz talerz mniejszy o 3 cm a zaoszczędzisz aż 22% kcal na każdy posiłek co ma przełożenie na 1 kg masy ciała w miesiącu.
  • Zamień talerze:
    • mniejszych używaj do posiłków bardziej kalorycznych np. makaronów, tłustych mięs.
    • Większe wypełniaj sałatką.

Kochasz mocne światło

Intensywne oświetlenie zwiększa poziom stresu co działa stymulująco na apetyt i sprawia, że jesz szybciej niż zwykle. Z drugiej strony brak światła również nie jest dobry – zmniejsza poziom kontroli. Większość kuchni ma wiele różnych źródeł światła – sufitowe ale też punktowe.

  • Podczas gotowania oświetl kuchnię tak jak lubisz.
  • Kiedy jesz, nie zdecyduj się na umiarkowane oświetlenie.

Masz bałagan w kuchni

Bałagan w kuchni utrudnia dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych. Gdy na stole i szafkach jest rozgardiasz, łatwiej jest zamówić coś lub odgrzać gotowe danie, niż gotować od podstaw. Dodatkowo bałagan jest stresujący co stymuluje apetyt.

  • Posprzątaj blaty i stół – zyskasz przestrzeń do przygotowywania posiłków.
  • Przydatne sprzęty – parowar, tarkę do warzyw itp. trzymaj w łatwodostępnym miejscu.
  • Jedz tylko w jednym miejscu – łatwiej będzie Ci się skoncentrować na jedzeniu – smaku i sytości.
  • Jedz w spokoju – badania wskazują, że gdy coś rozprasza naszą uwagę zjadamy o 15% więcej.

Twoje szklanki są szerokie

Ludzie piją więcej soku, napojów gazowanych gdy są serwowane w niskich i szerokich szklankach niż w szklankach wąskich i wysokich. Dzieje się tak ponieważ gdy pijemy koncentrujemy się na wysokości a nie na szerokości.

  • Do soków i napojów gazowanych używaj szklanek wysokich i wąskich – wypijesz mniej.
  • Do wody używaj szklanek niskich i szerokich – wypijesz więcej.
  • Usunięcie 1 szklanki słodzonego napoju z codziennej diety umożliwi ci schudniecie 0,5 kg w ciągu 6 miesięcy, bez dodatkowego wysiłku.

Wielka spiżarnia

Producenci żywności kuszą promocjami – oferują coraz to większe opakowania, w tej samej cenie. Badania wykazały, że gdy gotujemy ze składników w większych opakowaniach, przygotowujemy więcej dania a co za tym idzie zjadamy więcej. Podobnie jedząc z większego opakowania zjesz więcej. Przejadaniu sprzyja też większe urozmaicenie – im więcej rodzajów produktów masz do dyspozycji, tym więcej ich spróbujesz.

  • Wybieraj mniejsze opakowania – nawet kosztem wyższej ceny (niezależnie od tego jakie opakowanie kupisz, starczy na tyle samo).
  • Jeśli lubisz coś szczególnie bardzo, nie kupuj więcej niż jednego rodzaju.

Opakowania słodyczy na wierzchu/w łatwo dostępnym miejscu

Badania wskazują, że już sam widok kuszących produktów może powodować pojawienie się apetytu na nie. Powoduje też wydzielenie dopaminy, hormonu szczęścia który może intensyfikować zachcianki.

  • Nie trzymaj na widoku kuszących produktów – schowaj je w miejsce, do którego rzadko zaglądasz, opakuj w neutralny pojemnik (najlepiej nieprzeźroczysty).
  • W widocznym miejscu trzymaj produkty zdrowe – owoce, warzywa, orzechy, jogurty (oczywiście w lodówce).

Twoja kuchnia jest ogromna

W wielu Polskich domach kuchnia nie jest osobnym pomieszczeniem a jedynie aneksem. Taka forma kuchni spotykana jest często nie tylko w małych mieszkaniach ale też dużych domach. W kuchni spędzamy więcej czasu – oglądamy telewizję, pracujemy itp. A nawet kiedy w kuchni nas nie ma, i tak mamy ją na oku.

  • Badania wskazują, że jedząc podczas oglądania telewizji, zjesz znacznie więcej – usuń telewizor/laptopa z kuchni.
  • Czynności inne niż gotowanie i jedzenie usuń w miejsce z którego nie widać jedzenia.
  • Między posiłkami pogaś światła w kuchni – to znak, że jest zamknięta.
Reklamy

5 Comments Add yours

  1. Praktyczne podejście do tematu. Co co waskiej szklanki i mniejszych talerzykow to fakt. Nowosc dla mnie to oswietlenie, ale trafnie, ze podwyzony kortyzol spowalnia spalanie tluszczu. Pozdrawiam, Daria x

  2. Aneta pisze:

    Z wielkością opakowań słyszałam właśnie odwrotnie. Kiedy jemy np. małą paczkę chipsów, nie mamy wyrzutów sumienia, bo to przecież tylko „mała przekąska”, kiedy otwieramy dużą, to już jakoś do naszego mózgu dociera, że to spory wyczyn kaloryczny.

  3. Dorota pisze:

    Z większością rzeczy się zgadzam, chociaż nie wiem, czy faktycznie trzeba kupować mniejsze – to raczej kwestia zrozumienia, ile trzeba przygotować i zjeść, ilość półproduktów w domu nie zmieni przepisu ani zapotrzebowania domowników, a większe opakowania to jednak oszczędność. Sztuczkę z talerzami dawno już zauważyłam – te restauracje, które sprzedają jedzenie na wagę mają je szczególnie ogromne! W domu jemy głównie z niewielkich miseczek i małych talerzy. Dużych obiadowych używamy bardzo rzadko.

  4. Katarzyna Solanin pisze:

    Podobno dobrze jest jeść na niebieskich talerzach. To bardzo nieapetyczny kolor (niebieskie mielone? niebieska kukurydza?). Jest to prosty trik, żeby zjadać mniej:)

    1. nutriporta pisze:

      Też o tym słyszałam – uzupełnię 😉 dzięki 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s