Dieta kontra zimowe problemy zdrowotne

Lubicie zimę? Ja bardzo. A na zimowe problemy różnego rodzaju pomogą oczywiście drobne modyfikacje jadłospisu. Od problemów ze skórą (skóra sucha i trądzik), po brak energii, depresję i osłabiona odporność.

Sucha, szorstka skóra

Ogrzewanie, długie, gorące kąpiele ogrzeją cię jednak wysuszają skórę. Pełnoziarniste pieczywo i ryż pomogą ci zachować wilgoć w skórze. Francuskie badania wskazują, że skóra kobiet które jedzą lipidy pochodzące z pełnoziarnistego pieczywa jest mniej sucha i mniej zaczerwieniona. Ceramidy pochodzące z pełnoziarnistego pieczywa cementują komórki skóry.

Dodatkową pomocą będzie biotyna zawarta w większych ilościach w serze szwajcarskim i żółtkach jaj. Biotyna stymuluje produkcję kwasów tłuszczowych zapewniających gładką skórę.


Trądzik

Zima to czas kiedy nasila się wiele chorób skórnych np. łuszczyca, egzema czy trądzik. Pomóc powinno włączenie do diety  przynajmniej 100 g tłustych ryb (łosoś, tuńczyk, halibut), najlepiej dzikich a nie hodowlanych. Tłuszcz ryb zawiera kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 m.in. EPA (kwas eikozapentaenowych). Działanie EPA polega m.in. na stymulowaniu uwalniania enzymów detoksykujących i ma działanie antyoksydacyjne.


Zimowa depresja

3 składniki są istotne w zapobieganiu zimowego smutku: witamina D, DHA i kwas foliowy.

Doskonale wiadomo jak istotna dla zdrowia kości jest witamina D. Wyniki badań wskazują również na związek między witaminą D a nastrojem. Witamina D wpływa na neuroprzekaźnik dopaminę. Przydatne będą suplementy ale zwróć uwagę również na produkty bogate w witaminę: ryby morskie, mleko i produkty mleczne, produkty fortyfikowane.

Równie ważny jest kwas DHA (deoksyheksaenowy) należący do rodziny kwasów omega-3. Badania przeprowadzone na Stanowym  Uniwersytecie w Ohio wskazują, że kwasy omega-3 działają jak destresory. Objawy lękowe u osób przyjmujących suplementy kwasów omega-3 zmniejszyły się o 20% w porównaniu do grupy kontrolnej.

Produktami bogatymi w kwas foliowy są przede wszystkim zielone warzywa liściaste. Pewne formy folianów mogą przekraczać barierę krew-mózg  wspomagając działanie antydepresantów.


Brak energii

Przede wszystkim nie zapominaj o śniadaniu dostarczającym przynajmniej 500 kcal. Zwłaszcza kobiety mają tendencję do pomijania śniadania i rekompensowania tego obfitym posiłkiem wieczorem. Najlepszym wyborem będzie posiłek zawierający białko (produkty mleczne, jajka, orzechy) i węglowodany złożone (świeże owoce i warzywa, pełnoziarniste płatki, ciemne pieczywo).

Dla wzmocnienia efektu możesz spróbować gumy do żucia. Wspomaga ona krążenie krwi w mózgu działając niemal tak skutecznie jak kofeina. Najlepsze działanie ma guma miętowa, podobnie napoje o smaku mięty. Badania przeprowadzone na West Virginia University wskazują, że osoby które otrzymywały wodę o smaku mięty w porównaniu z osobami otrzymującymi placebo miały lepsze wyniki w sesji a także lepszy nastrój. Wystarczy nawet samo wąchanie mięty.


Odporność

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 60-70 mg. Najlepiej aby pochodziła ona z naturalnych źródeł – owoców i warzyw. Witamina C stymuluje wzrost i aktywność komórek układu odpornościowego. Beta karoten będzie uzupełniał działanie witaminy C. jego doskonałymi źródłami są pomarańczowe i żółte warzywa. Z kolei kwercetyna obecna w cebuli hamuje aktywność i namnażanie wirusów.

Advertisements

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s