Jak zachować najwięcej wartości odżywczych warzyw i owoców?

Zgodnie z zaleceniami, codziennie powinniśmy zjadać 5 porcji warzyw i owoców. Jak zachować najwięcej wartości odżywczych?

  • Przede wszystkim jedz surowe, sezonowe warzywa i owoce.
  • Jeśli to możliwe unikaj obróbki termicznej.
  • Staraj się przygotować tylko potraw tyle, ile potrzeba na jeden posiłek. Nie przechowuj przygotowanych potraw z warzyw i owoców, zwłaszcza surowych.
  • Stosuj nierdzewne narzędzia do obierania i rozdrabniania warzyw i owoców.
  • Rozpoczynaj gotowanie warzyw od wrzucenia ich do wrzącej wody, a następnie prowadź proces pod przykryciem – wytworzy się para, która przyspieszy gotowanie.
  • Gotuj na parze.
  • Gotuj w niewielkiej ilości wody – powstały wywar wykorzystuj do przyrządzania zup lub sosów.
  • Unikaj przetrzymywania ugotowanych potraw w cieple.
  • Unikaj dostępu powietrza, światła i ciepła do obranych i pokrojonych warzyw i owoców. Zawsze je przykrywaj i schładzaj, ale nie mocz w wodzie.
Reklamy

One Comment Add yours

  1. Bardzo praktyczne wskazówki!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s