Co to są witaminy?

Czym są witaminy?

Gdzieś kiedyś przeczytałam definicję witamin podaną przez dziecko: jak tego nie jesz zachorujesz. Jest to duży skrót myślowy ale oddający sens. Naukowo rzecz ujmując witaminy są to składniki niedostarczające energii, których obecność w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jaką funkcję w organizmie pełnią witaminy?

Wiele witamin bierze udział w procesach trawienia, wchłaniania, metabolizowania i wbudowywania w struktury organizmu składników odżywczych. Część witamin występuje w pożywieniu w postaci prowitamin, które w organizmie przekształcane są do formy aktywnej. Mogą również pełnić funkcję hormonów. Większość witamin ma więcej niż jedną  postać aktywną.

Dana substancja jest witaminą jeśli:

  1. Organizm nie potrafi jej samodzielnie syntetyzować lub wytwarza ją w ilościach niewystarczających.
  2. Naturalnie występuje w żywności.
  3. W sytuacji jej niedoborów w diecie prędzej czy później pojawią się objawy niedoborów.
  4. Po suplementacji w sytuacji niedoboru odzyskiwane jest pełne zdrowie.

Zawartość witamin w produktach spożywczych jest znacznie mniejsza niż składników odżywczych (węglowodanów, białka i tłuszczu).

Czy witaminy mogą dodać energii?

Witaminy same w sobie nie dostarczają energii – są bezkaloryczne. Mogą jednak pośrednio zwiększyć energię organizmu biorąc udział w przemianach energetycznych węglowodanów, kwasów tłuszczowych i niektórych aminokwasów.

Podział witamin.

Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Rozpuszczalność wpływa na wiele własności witamin w tym sposób wchłaniania i transportowania, miejsca i czas magazynowania.

Nazwa

Funk odkrytej przez siebie substancji zapobiegającej chorobie beri-beri nadał nazwę „witamina” od vita (życie) i amina (substancja zawierająca grupę aminową). W miarę rozwoju nauki odkryto, że szereg innych witamin z których tylko cześć zawierała w swojej strukturze grupę aminową.

CZY WSZYSTKIE WITAMINY SĄ JUŻ ODKRYTE

Prawdopodobieństwo odkrycia nowej witaminy jest znikome. Dlaczego? Noworodki i niemowlęta karmione tylko i wyłącznie mieszanką mlekozastepczą rosną i rozwijają się prawidłowo. Podobnie osoby karmione pozajelitowo otrzymujący specjalne mieszanki często funkcjonują przez lata . Mieszanki te zawierają jedynie znane składniki odżywcze, w tym witaminy. Gdyby jakieś witaminy, pozostały jeszcze do odkrycia niemożliwym byłoby przeżycie na diecie opartej tylko i wyłącznie na opisanych mieszankach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s