Stewia – naturalny ale czy bezpieczny słodzik

Czym jest stewia?

Stevia Rebaudiana to roślina zielna należąca do rodziny Chrysanthemum która dziko rośnie w Paragwaju i Brazylii.

Dlaczego stewia jest słodka?

Stewia swój słodki smak zawdzięcza nie cukrom a zawartych w niej  glikozydach m.in. stewiozydowi, stewiolbiozydowi, rebaudiozydowi A-E i dulcozydowi.

Stewiozyd jest glikozydem niewęglowodanowym.

Jak bardzo słodka jest stewia?

Stewia, w postaci mielonych liści, jest mniej więcej 10-15 razy słodsza niż cukier (sacharoza). Ekstrakty ze stewii, zawierające 85-95% stewiozydy, są nawet 200-300 razy słodsze od cukru.   Do posłodzenia napoju czy innej potrawy wystarcza zatem wielokrotnie mniej stewii niż cukru.  1 łyżeczka suszu zastępuje nawet 1 szklankę cukru.

Ile kalorii znajduje się w stewii?

Stewia jest niemal bezkaloryczna.

Czy stewia podnosi stężenie glukozy we krwi?

Nie, według niektórych badań może nawet zmniejszać steżenie glukozy we krwii. Kwestia ta jednak wymaga dalszych badań.

Czy stewia powoduje próchnicę?

Nie, wyniki badań wskazują, że pasta z dodatkiem stewiozydów i fluoru znacząco zmniejsza powstawanie płytki nazębnej.

Czy stewia może być używana do gotowania lub pieczenia?

Tak, stewiozydy są odporne na działanie temperatury. Stwiozydy, w odróżnieniu do cukru nie ulegają jednak procesom takim jak karmelizacja czy brązowienie nieenzymatyczne a co za tym idzie zastapienie całego cukru w przepisie stewią nie da takiej samej potrawy finalnej.

Dodatkowo stewia wykazuje się dużą trwałością i nie ulega fermentacji.

Jak przygotować własny słodzik ze stewii?

To bardzo proste.

Potrzebujesz liście stewii i alkohol. Stewię należy zalać alkoholem i zostawic na 24 h. po tym czasie przefiltruj roztwór za pomocą sitka i rozcieńcz go wodą. Ilość alkoholu można zmniejszyć prze delikatne i powolne ogrzewanie (nie gotowanie!). Stewiozyd można ekstrahować także za pomocą samej wody jednak proces ten nie jest tak samo efektywny jak z użyciem alkoholu.

1 szklanka gorącej wody + ¼ szklanki suszonej stewii => zostawić na 24 h => przefiltrować => syrop przechowywać w lodówce

Czy stewia zawiera jakieś witaminy?

W stewii zidentyfikowano ponad 100 fitoskładników w tym śladowe ilości rutyny i beta-sitosterolu, tri terpenów, flawonoidów i tanin. Jednak porcja stewii stosowana do słodzenia jest na tyle mała, że nie zawiera znaczących ilości składników odżywczych.

Badania naukowe wskazują że stewia wykazuje pewne korzystne własności zdrowotne np. pomaga regulować stężenie glukozy we krwi, cholesterolu, ciśnienie tętnicze.

W Polsce słodziki na bazie stewii są właściwie niedostępne w sklepach. Można je jednak kupić bez większego problemu w Internecie. Bezpieczeństwo stosowania stewii budzi dosyć spore kontrowersje, podobnie jak innych słodzików.  Badani wskazują jednak, że stosowanie stewii jest bezpieczne. U niektórych osób mogą jednak pojawić się niekorzystne reakcje takie jak np. zawroty głowy, wzdęcia, bóle mięśni. Stewia może też wchodzić w interakcje ze związkami litu i lekami obniżającycmi stężenie glukozy we krwi. Może też powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na rośliny z rodziny chryanthemum.

Stewii powinny unikac osoby z chorobami nerek. Stewia może wpływać na wydalanie sodu. Uważać powinny również osoby z nadciśnieniem tętniczym. Stewia nasilanie działanie leków obniżających ciśnienie tętnicze.

To co jednak jest wyjątkowego w stewii to jej naturalne pochodzenie. Stewia jest rośliną pochodzącą z ameryki południowej. tam znana i uzywana była już w epoce pre Kolumbijskiej . Europa „odkryła” stwię w XX wieku. Od tego czasu stosowana jest i uprawiana, szczególnie w Azji.

Substancje odpowiedzialne za słodycz stewii  wyizolowano i opisano po raz pierwszy w Japonii. Również Japończycy jako pierwsi wyekstrahowali i oczyścili te związki. W Japonii stewia od dawna używana jest do słodzenia napojów, cukierków, gum, past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Tylko w 1987 r Japończycy zjedli 700 ton stewii.

W USA FDA dopuściło stewię zaledwie kilka lat temu. Zawarta jest m.in. w słodzikach TruVia i PureVia.

Czy stewia jest naturalna?

Tak pod warunkiem, że używasz jej w postaci suszu. Stwię można kupić w formie suszu, można zakupić również jej sadzonki. Po zaparzeniu liści otrzymujemy słodki płyn. Jedyną wadą jest ziołowy posmak które może nie odpowiadać każdemu.

Dla uniknięcia ziołowego posmaku, substancję słodzącą ekstrahuje się ze stewii otrzymując biały proszek.

Czy stewia jest bezpieczna?

Nawet w oczyszczonej formie, stewia uważana jest za bezpieczną. Jej stosowanie nie powinno powodować uszkodzenia wątroby, układu nerwowego, nowotworów mózgu.

Zdjęcie: wikipedia

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Lena pisze:

    Od tygodnia pije herbate ze stewia (powiedzmy 2-3 filizanki dziennie) i mam czeste bole glowy. Bol glowy miewam tak rzadko, ze to jedyna rzecz w tej chwili jaka moze je powodowac. Czy ktos cos wie o wplywie stewii na bol glowy/migreny?

  2. A.Nowak pisze:

    Stewie mozna kupic w Polskich aptekach pod nazwą Sussina stevia w postaci tabletek, jako słodzik bazujący na glikozydach stewiolowych..
    500 tabletek w aptece ZIKO kosztuje 20,45 zł.

    Krakow.17.02.2014r

  3. ekarol84 pisze:

    Odkąd odkryłem ten naturalny słodzik w moim domu nikt nie może znaleźć cukru. Stosuję stewię do słodzenia herbaty, kawy, piekę z nią ciasta, dodaję do koktajli. Czasem spotykam się w Internecie z opiniami że stewia ma nieciekawy smak. Zauważyłem, że smak ten występuje głównie w słodzikach ze stewii, które w składzie zawierają również inne substancje. Naturalna w 100% stewia to oczywiście suszone liście, ale przy wyborze słodzika powinniśmy kierować się tym, aby w składzie znajdowały się wyłącznie glikozydy stewiolowe i ew. woda.

  4. sara pisze:

    Polecam słodycze dla diabetyków – słodzone stewią. Pyszne i zupełnie bezcukrowe. Znalazałam o nich wzmiankę na tym blogu:http://no-sugar.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s