Jesteś tym co jesz – o enterotypach

Na początek kilka   danych liczbowych dotyczących mikroflory zasiedlającej organizm człowieka:

150-400 m2 powierzchni jelita
10^12-10^14 mikroorganizmów / 1g stolca
400-500 różnych szczepów bakterii
20-40% szczepów nie można wyhodować
1-3 kg biomasy w przewodzie pokarmowym
300 tys – 2 mln genów bakterii w dolnym odcinku pp vs 25 tys genów człowieka

Zaskakujące, nieprawdaż?

Naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii zidentyfikowali w jaki sposób rodzaj spożywanej diety wpływa na mikroflorę jelitową co może stanowić klucz do wyjaśnienia mechanizmu wpływu diety na stan zdrowia.

Od 98 zdrowych osób zebrano dane dotyczące rodzaju spożywanej diety a także 24 godzinny wywiad żywieniowy. Następnie za pomocą sekwencjonowania DNA zawartego w próbkach stolca dokonano oceny mikroflory bakteryjnej. Mikroflorę zidentyfikowaną w próbkach stolca podzielono na dwie grupy – enterotypy. Enterotypy były silnie związane z rodzajem spożywanej diety, szczególnie z zawartością białka i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego (Bacteroides genus) i węglowodanów (Prevotella genus). Dieta pierwszej grupy była typową dietą zachodnią, bogatą w tłuszcz i mięso. Dieta grupy drugiej była bogata w produkty roślinne.  Zarówno Bacteroides jak i Prevotella są mikroflorą typową dla jelita grubego człowieka. Z reguły u większości ludzi w  jelicie przeważa jedna z dwóch grup. U wegetarian przeważała enterotyp związany z bakteriami Prevotella.

W kolejnej części badania u 10 ochotników należących do grupy Bacteroides wprowadzono na 10 dni dietę opartą o produkty roślinne. Obserwowano co prawda zmianę mikroflory jednak nawet po 10 dniach dominowała grupa Bacteroides (typowa dla diety zachodniej jak wcześniej ustalono). Wydaje się zatem, że enterotyp jest w miarę stabilny.

Potencjalne zastosowanie wyników powyższego badania obejmuje np. ocenę terapii żywieniowej u pacjentów z chorobą Cohna, która częściowo spowodowana jest sposobem w jaki organizm reaguje na mikroflorę jelitową.

Krótko o enterotypach

Istnienie enterotypów odkryte zostało przez międzynarodowy zespół naukowców METAHIT (Metagenomika układu trawiennego człowieka). Enterotyp najbardziej obrazowo porównać można do grupy krwi. Podobnie jak w zależności od antygenu obecnego na powierzchni erytrocytów rozróżnia się grupy krwi, tak w zależności od mikroflory bytującej w jelicie grubym wyróżnić można 3 enterotypy. Enterotypy obecne są niezależnie od rasy, stanu zdrowia, wieku i płci. Każdy z enterotypów ma swoja własną kompozycję bakterii, które pełnia specyficzne dla siebie funkcje. Potencjalnie rodzaj mikroflory może wpływać na określone funkcje biologiczne organizmu. Odkrycie to może zostać przetłumaczone na konkretne zalecenia dietetyczne lub opracowywanie leków tak aby formuła dostosowana była do danego enterotypu.

Enterotyp 1
Enterotyp 2
Enterotyp 3
Bacteroides
Prevotella
Ruminococcus
ENERGIA: rozpad białek i węglowodanów
ENERGIA: rozpad mucyn
ENERGIA: rozpad mucyn
WITAMINY: C, B2, biotyna
WITAMINY: B1, kwas foliowy
Synteza hemu
KORZYŚCI:  z podwyższonego stężenia biotyny – wyższej wrażliwości na insulinę, mocniejszych paznokci i gęstszych włosów.
KORZYŚCI:  Rozkład mucyn wspomaga organizm we wchłanianiu składników odżywczych
Ze względu na produkcję witaminy B1: mniejsze ryzyko katarakty, chorób nerek, choroby Alzheimera, mniejsze skutki nadużywania alkohol
KORZYŚCI:  wpływ na stężenie węglowodanów we krwi
PODATNOŚĆ: otyłość
PODATNOŚĆ: nadwrażliwość jelita
PODATNOŚĆ: ?

G. D. Wu, J. Chen, C. Hoffmann, K. Bittinger, Y.-Y. Chen, et.al.: Linking Long-Term Dietary Patterns with Gut Microbial Enterotypes. Science, 2011

 blog.autoimmunetherapies.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s