Czego nie należy jeść w ciąży?

W ciąży można jeść właściwie wszystko – z umiarem i rozsądkiem oczywiście. Kobiety w ciąży często jednak maja wątpliwości co do składu swojej diety. Jeśli przyszła matka nie jest alergiczką, nie ma sensu wykluczać produktów uczulających. Unikać należy zaledwie kilku produktów i to nie ze względu na działanie alergizujące ale z powodu bezpieczeństwa.

SERY

  • Sery pleśniowe (porośnięte pleśnią np. brie i przerośnięte pleśnią np. roquefort).

Sery pleśniowe, jak sama nazwa wskazuje, powstają z udziałem pleśni. Mogą też być skażone bakteriami Listeria monocytogenes i powodować listeriozę. Zakażenie tą bakterią może być bardzo niebezpieczne dla nienarodzonego dziecka powodując nawet poronienie.

Nie ma natomiast przeciwwskazań do jedzenia serów twardych. Sery twarde charakteryzują się bardzo niską zawartością wody co utrudnia wzrost bakteriom. Sery żółte są bardzo dobrym źródłem wapnia.

Sery dozwolone podczas ciąży to: serek wiejski, mozzarella, ser typu feta, serek kremowy, risotta, ser twarogowy. Muszą być one jednak wyprodukowane na bazie pasteryzowanego mleka.

SUROWE MLEKO

  • Surowe/niepasteryzowane mleko i potrawy przygotowane z surowego/niepasteryzowanego mleka.

Jeśli masz dostęp do surowego mleka, zanim je wypijesz, przegotuj je.

JAJA

  • Surowe/niedogotowane jaja i potrawy zawierające surowe/niedogotowane jaja.
  • Domowy majonez, kogel-mogel, jaja na miękko.

Surowe jaja mogą być skażone salmonellą.

 

MIĘSO

  • Surowe/niedogotowane mięso.

Gotuj każde mięso. Szczególnie uważaj na kiełbasę i mięso mielone.

 

 

WĄTROBA I PASZTETY

  • Wszystkie potrawy i produkty zawierające wątróbkę.
  • Wszystkie rodzaje pasztetów, w tym pasztety warzywne.

Pasztety mogą być skażone bakterią Listeria monocytogenes. Wątroba natomiast jest bardzo bogatym źródłem witaminy A. nadmiar witaminy A w diecie jest toksyczny dla dziecka.

RYBY

  • Nie jedz skorupiaków i mięsa rekina.
  • Nie jedz surowych ryb np. sushi.
  • Ogranicz tłuste ryby np. tuńczyka.

Tłuste ryby mogą zawierać wysokie stężenie rtęci, pierwiastka uszkadzającego układ nerwowy. Dozwolona ilość tłustych ryb to 2 porcje po ok. 100-150 g tygodniowo.

Surowe ryby stwarzają zagrożenie ze względu na możliwość zakażenia pasożytami. Jest jednak na to sposób. Odpowiednie zamrażanie –  umieszczenie ryby w zamrażarce  (temperatura poniżej -20 st. C) na przynajmniej 24 h powoduje uśmiercenie pasożytów. Podobne działanie ma wędzenie.

ALKOHOL

  • Każdy alkohol

Alkohol powoduje uszkodzenie płodu.

KOFEINA

kawa

 

  • Do 200 mg kofeiny dziennie

Nadmiar kofeiny może być związany z niską masą urodzeniową dziecka w skrajnych przypadkach prowadzić do poronienia.

WITAMINA A

  • Suplementy witaminowe zawierające duże dawki witaminy A
  • Wątroba rybia i tran
  • Wszystkie inne suplementy zawierające witaminę A
Reklamy

One Comment Add yours

  1. siwa100879 pisze:

    polecam kazdej kobiecie w ciazy…wszystko prawda!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s