Ochrona i regeneracja wątroby czyli dieta dla wątroby

Wątroba jest największym narządem gruczołowym organizmu. Pełni wiele funkcji. Syntezuje żółć a także inne składniki w tym krwi (m.in. czynniki krzepnięcia, białka). Metabolizuje np. puryny, aminokwasy. Magazynuje żelazo,witaminy ADE i inne. Filtruje (oczyszcza) krew z alkoholu, amoniaku i innych substancji. Właściwa dieta pomoże dbać o zdrowie wątroby a także regenerować ją.

Nie ma produktów które w magiczny sposób będą ochraniać wątrobę. Dbanie o zdrowie wątroby to tak naprawdę dbanie o zdrowie całego ciała. Istnieje związek między chorobami wątroby a pewnymi zaburzeniami jak np: podwyższone stężenie cholesterolu, wysokie ciśnienie tętnicze krwi, insulinooporność, otyłość brzuszna, cukrzyca.

Produkty dobre dla wątroby podzielić można na dwie główne kategorie:

  1. Promujące detoksykację (oczyszczanie) wątroby.
  2. Bogate w składniki antyoksydacyjne, które chronią wątrobe podczas procesu detoksykacji.

8 najlepszych produktów dla wątroby:

1. Czosnek i cebula.

Czosnek zawiera alicynę, związek siarki, który pomaga w efektywnej detoksykacji wątroby z takich substancji jak rtęć, dodatki do żywności i estrogeny.

2. Warzywa krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta).

Warzywa te bardzo silnie detoksykują wątrobę. Zawierają substancje chemiczne neutralizujące pewne toksyny np. nitrozoaminy (dym tytoniowy), aflatoksyny (orzeszki ziemne).  Zawierają także glukozynolany, które stymulują produkcje enzymów potrzebnych do detoksykacji.

3. Świeży sok z cytryny z wodą.

Picie rano, na czczo, soku z cytryny rozpuszczonego w ciepłej wodzie pomaga w oczyszczaniu i detoksykacji wątroby. Stymuluje także produkcję żółci, oczyszcza przewód pokarmowy i stymuluje persytaltykę jelit.

4. Buraki.

Sok z buraków oczyszcza krew a także ma zdolność wiązania metali cieżkich.

5. Owoce bogate w antyoksydanty.

Najwyższe stężenie antyoksydantów zawierają (kolejność malejąca): śliwki suszone, rodzynki, jagody, czarne porzeczki, truskawki, maliny, śliwki, pomarańcze, czerwone grejpfruty, melony, jabłka, gruszki. Antyoksydanty chronią wątrobe przed wolnymi rodnikami które w sposób naturalny powstają podczas procesu detoksykacji.

6. Jabłka.

Jabłka zawierają pektyny które wiążą metale ciezkie (szczególnie w jelicie grubym) i pomagja w ich usuwaniu. Zmniejsza to obciążenie wątroby a zwiększa jej zdolnośc do detoksykacji.

7. Karczochy.

Stymulują produkcje żółci. Jedną z funkcji żółci jest usuwanie toksyn z wątroby do jelita grubego. Szacuje się, że na 30 minut od spożycia karczochów, produkcja żółci zwieksza się o 100%.

8. Orzechy włoskie.

Orzechy włoskie zawierają argininę, która pomaga wątrobie w metabolizmie amoniaku.

Produkty szkodliwe dla wątroby:

  • Alkohol
  • Potrawy smażone
  • Wieprzowina
  • Kiełbasa
  • Jaja na twardo, omlety (jaja na miękko są dobre)
  • Żywność przetworzona i puszkowana
  • Żółty ser
  • Ziemniaki
  • Słodycze
  • Ocet
  • Biała mąka/wypieki z białej maki
  • Biały ryż
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s