Mindless eating czyli beztroskie jedzenie…

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego jak bardzo w naszym życiu ważne jest jedzenie. Zagadnieniem jedzenia, od marketingowo-psychologicznej strony, od lat zajmuje się Brian Wansink. Polecam wszystkim jego książkę Beztroskie jedzenie. Poniżej cytuję zalecenia autora stanowiące swojego rodzaju podsumowanie treści książki zaczerpnięte ze strony autora:
  • Zmień talerze na mniejsze

Na większe talerze nakładamy więcej. Ponieważ zjadasz średnio 92% tego co nałożysz na talerz, im większy talerz tym więcej zjesz. 5 cm różnicy w średnicy talerza ma przełożenie na 22% mniej lub więcej spożytej energii. Jeśli typowy obiad dostarcza ok. 800 kcal, dzięki talerzom mniejszym o 5 cm przeciętna osoba dorosła schudnie ok. 9 kg w ciągu roku.

  • Zmniejsz naczynia, na których podajesz

Im większe naczynie/opakowanie z którego nakładasz, tym więcej zjesz. Jeśli kupujesz coś w dużym opakowaniu, przepakuj dany produkt do mniejszych opakowań (zamykanych worków foliowych, pudełek na żywność).

  • „Myśl 20% mniej”

Nakładaj o 20% mniejszą porcję niż zakładasz że zjesz. Większość badań wskazuje, że ludzie mogą zjeść o 20% mniej nawet tego nie zauważając. Jeśli zjesz o 30% mniej zauważysz to, ale 20% mniej jest poza zasięgiem Twojej percepcji. Wyjątek – w przypadku warzyw i owoców zawsze „myśl 20% więcej”.

  • Zobacz zanim zjesz

Przed jedzeniem nałóż na talerz wszystko to co planujesz zjeść. Zamiast jeść bezpośrednio z opakowań, zawsze nakładaj porcję jedzenia na talerz/do miseczki – opakowanie wsadź do szafki. Zjesz mniej.

  • Jedz łyżeczką lub pałeczkami

Nawet specjaliści od żywienia jeśli dostaną większe łyżki zjedzą o 30% więcej niż łyżeczkami.

  • Bądź iluzjonistą

170 g makaronu na talerzu o średnicy 20 cm to całkiem przyjemna porcja. Ta sama ilość makaronu na talerzu o średnicy 30 cm wygląda na przystawkę. Podobnie w przypadku szklanek – jeśli chcesz być szczupły, pij ze szczuplejszych szklanek. Do szklanek niskich ale szerokich, nalejesz o 30% więcej niż do szklanek wąskich i wysokich.

  • Bądź świadom podwójnego zagrożenia ze strony resztek

Im więcej małych miseczek w lodówce, tym więcej zjesz. Jeśli masz w lodówce dużo resztek z poprzednich dni, oznacza to, że gotujesz więcej niż jesteś w stanie zjeść.

  • Półmiski z jedzeniem zostaw w kuchni

Oddalenie półmisków z jedzeniem daje szansę i czas na zastanowienie się czy naprawdę jesteśmy głodni.

  • Przekąski jedz tylko w kuchni
  • Nie zabraniaj sobie niczego

Najlepszym początkiem zmiany nawyków żywieniowych jest zrobienie tego tak abyś nie czuł się ograniczony: jedz dalej swoje przysmaki ale w mniejszych ilościach i rzadziej.

  • Stosuj zasadę ½ talerza

Posiłek zjadany na lunch/obiad w ½ powinien składać się z warzyw i owoców. Druga ½ powinna składać się z białka i produktów skrobiowych.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s