100 produktów które trzeba zjeść przed śmiercią (1)

Dziś pierwsza część cyklu „100 produktów które trzeba zjeść przed śmiercią”

100. Dziczyzna
Dziczyznę jadłam ostatni raz bardzo dawno temu, jeszcze w dzieciństwie, na wakacjach na wsi.  Dzisiaj, ze względu na pochodzenie takiego mięsa, raczej nie kusiłabym się na dzika czy jelenia. Z drugiej jednak strony ludzie polują od setek tysięcy lat… To trudniejsze do rozstrzygnięcia niż nam się wydaje.

99. Herbata z pokrzywy
Ma działanie moczopędne. Piję ją podczas infekcji dróg moczowych ale też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.

98. Rancheros Huevos
Rancheros Huevos jest klasycznym meksykańskim daniem śniadaniowym. Stało się ono popularnym daniem w całej Ameryce. W wersji podstawowej składa się ze delikatnie smażonych placków kukurydzianych, smażonych jaj z sosem pomidorowo-chili. Dodatki do tego dania to fasola, plasterki awokado, smażone ziemniaki i papryczki chilli. Zamiast jaj sadzonych dodać można jajecznicę.

97. Tatar
Bardzo smaczny. Lubię tatar z mięsa czerwonego ale też z łososia. Z łososia najlepszy robi moja teściowa. Dodaje do niego kapary, siekane korniszony, cebulę i kawior. Mięso na tatar zawsze musi być świeże i wysokiej jakości. W restauracji raczej bym się na niego nie skusiła – ze względu na bezpieczeństwo.

96. Krokodyl
Spożywany jest w niektórych krajach np. Australii, Etiopii, Tajlandii, Republiki Południowej Afryki, a także na Kubie. Mięso krokodyla podobno ma delikatny smak porównywany do smaku mieszanki mięsa z kurczaka i kraba. Osobiście, jeśli będę miała okazję, raczej nie skuszę się na danie z krokodyla.

95. Kaszanka
Bardzo lubię, szczególnie taką domowej produkcji. Nie pamiętam jednak kiedy ostatni raz ją jadłam.

94. Ser fondue
Fondue to szwajcarskie danie składające się z kawałków chleba maczanych w stale podgrzewanym w glinianym garnku sosie serowym. Termin „fondue” ten pochodzi od francuskiego fondre (do stopienia).
Serowego fondue nie miałam jeszcze okazji spróbować. Jadłam jednak to czekoladowe.

93. Karp
Wigilia w moim rodzinnym domu jest raczej mało tradycyjna – karpia od lat nie jadamy. Pamiętam jednak czasy gdy karp pływał u dziadków w wannie. Smaku karpia z dzieciństwa jednak zupełnie nie kojarzę. Za dorosłego życia karpia jadłam dwa razy – po raz pierwszy było to traumatyczne przeżycie (tłusty i mulisty). Po raz drugi smakował mi jednak statusu rarytasu nie zyskał.

92. Barszcz
Barszcz można jeść na ciepło i zimno (w postaci chłodnika). Można go przygotować z buraków świeżych i kiszonych. Mimo braku tradycyjnej wigilii, barszcz jest obowiązkowym daniem na naszym świątecznym stole. Moja mama robi go, co oczywiste, z buraków ale dodaje też wywar z gotowania grzybów. Żaden mi tak nie smakuje. W lecie natomiast uwielbiam botwinkę. Najlepsze w smaku są liście i młode buraczki. Pyszne i zdrowe.

91. Baba  ghanoush
Baba ghanoush jest daniem popularnym w Azji, szczególnie na bliskim wschodzie i w Egipcie. Danie ma postać puree i przygotowywane jest z podpiekanego bakłażana z dodatkiem przypraw. Baba spożywana jest jako dip do chleba lub dodatek do potraw..

90. Kalmary
Jadłam kilka razy jako element frutti di marre oraz w paelli. Nie powalają swoim smakiem jednak samej paelli z frutti di marre trudno mi się oprzeć.

89. Pho
Pho jest tradycyjną wietnamską zupą z dodatkiem makaronu ryżowego. Pho serwowane jest w misce z białym makaronem ryżowym w klarownym bulionie z wołowiny, z cienkimi kawałkami wołowiny (stek, szponder) i mnóstwem zieleniny. Danie posiada wiele odmian, w zależności od regionu.

88. Kanapka z masłem orzechowym i dżemem.
Kanapka z masłem orzechowym i dżemem znana jest w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Australii.
Samo masło orzechowe uwielbiam – na kanapce czy jedzone z łyżeczki. Do tej pory nie miałam jednak pomysłu na polaczenie słonego smaku masła orzechowego i słodkiego smaku dżemu. Koniecznie muszę to nadrobić – uwielbiam połączenie smaku słonego i słodkiego.

87. Aloo Gobi
Indyjskie lub pakistańskie danie z ziemniaków i kalafiora z dodatkiem indyjskich przypraw.

86. Hot dog z budki na ulicy
Kiedyś dawno temu, raz czy dwa, skusiłam się na takiego hot-doga. Zdecydowanie jednak wolę, jeśli już jem hot-dogi, takie które sama przygotuję w domu. Przynajmniej wiem co jem.

85. Epoisses
Jest to ser pochodzący z wioski Epoisses. Produkowany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego. Skórka sera przemywana jest w mieszance wody i Marc de Bourgogne (lokalne brandy produkowane z wytłoczyn winogron, oliwek lub innych owoców). Ser formowany jest na kształt okregów i sprzedawany w drewnianych pudełkach.  smakoszem tego sera był sam Napoleon. znany smakosz Jean Anthelme Brillat-Savarin uważał epoisses za „króla wszystkich serów”.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju przetwory mleczne, poza mlekiem którego nie trawię dosłownie i w przenośni.

84. Trufle
Trufla to cenny (najdroższy na świecie) i bardzo poszukiwany grzyb. Grzyb ten rośnie pod ziemią i ze względu na mikoryzę (symbiozę z drzewami) najczęściej znajdowany jest blisko drzew.  Smak trufli jest bardzo ceniony na świecie. Zapach przyrównywany jest do zapachu prażonych nasion słonecznika lub orzechów.

83. Wina owocowe zrobione z czegoś innego niż winogrona
Wino kojarzy nam się jednoznacznie z winogronami. Alkohol ten może być jednak przygotowany również z innych owoców np. jabłek czy czarnego bzu, pod warunkiem, że owoc ten zawiera odpowiednią ilość cukru.

82. Cha siu baau
Jest to rodzaj pieczonej lub gotowanej na parze bułki z nadzieniem z wieprzowiny. Czasami można je kupić w chińskich piekarniach.

81. Lody pistacjowe
Obecnie raczej rzadko spotykane. Jadłam je w dzieciństwie, jednak z tego co pamiętam ich smak niewiele ma wspólnego z pistacjami. Same pistacje natomiast są dla mnie niezjadliwe (jako jedyna ze znanych mi orzechów…).
Obecnie są raczej rzadko spotykane.

80. Pomidory Heirloom
W wielkiej Brytanii nazywane są „heritge tomato”. Heirloom po angielsku oznacza schedę. Są to pomidory obcopylne (nie-hybrydowe). Występują w wielu kolaroach i rozmiarach. Niestety nie są zbyt odporne na choroby. Ponoć to najlepsze pomidory na świecie.
Prawdą jest, że pomidory z domowych upraw smakują dużo lepiej inaczej niż pomidory kupne. Ogólnie lubię pomidory, ale takie z supermarketu rzeczywiście pod względem smaku i aromatu nie mogą nawet równać się tym z ogródka.

79. Świeże owoce leśne
Przypominają mi dzieciństwo na wsi, szczególnie czarne jagody. Szkoda, że bardzo trudno je kupić (za rozsądną cenę, dobrej jakości) a jeszcze trudniej „upolować” w naturze.

78. Foie gras
Jest to pasztet produkowany z wątróbek specjalnie tuczonych gęsi lub kaczek.
Lubię pasztet, jednak w wersji mniej tłustej (chyba że upiecze go moja teściowa 😉

77. Ryż i fasola
Bardzo lubię ryż z różnego rodzaju warzywami – szczególnie pasują mi do niego właśnie fasola, ale też groszek i marchewka. Fasola jest bardzo wartościowym produktem – bogata jest w witaminy, składniki mineralne ale też białko i skrobię. Stanowi całkiem dobre źródło białka w diecie wegetarian ale też energii.
Połączenie ryżu i fasoli jest bardzo popularne w całej Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, a także w społecznościach latynoskich i karaibskich. Biorąc pod uwagę ogólny charakter jego składników, ryżu i fasoli dania istnieje w wielu regionach świata.

76. Salceson
W Polsce występuje jako ciemny (z kriwą), jasny i z dodatkiem ozorków. Produkowany jest z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, opcjonalnie krwi, skórek i przypraw.

75. Surowa papryka  Scotch Bonnet
Scotch Bonnet jest odmianą papryczki chili należącą do tego samego rodzaju co habanero. Odmiana habanero, jest jedną z najostrzejszych papryk na świecie.  Moc  Scotch Bonnet wynosi 100,000-350,000 jednostek w skali Scoville* (dla porównania jalapenos mają moc od 2500 do 8000 jednostek w skali Scoville).

*Skala Scoville – miara ostrości papryki chili. Wskazuje na zawartość kapsaicyny

Część 2 (74-50)

jadłam i lubię
jadłam ale więcej nie zjem
Nie jadłam
Nie jadłam i nie zjem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s