Odwiedzone… Zamknij oczy, otwórz buzię…

Do walentynek jeszcze tylko niecały miesiąc. Szukasz pomysłu na udany wieczór? Nastaw się na zmysłowe doznania w restauracji Dark Restaurant gdzie specjalne jest właściwie wszystko, co związane jest z posiłkiem, zarówno sama oprawa jak i serwowane dania.

Goście witani są przez kelnera-przewodnika towarzyszącego im od tej pory przez cały wieczór. Pierwszym etapem jest zapoznanie z menu. Na wstępie jednak nikt nie przynosi karty dań a jedynie wypytywani jesteśmy o nasze preferencje smakowe (ale także alergie o czym warto wspomnieć). O naszym posiłku mamy jedynie ogólne pojęcie – z ilu dań będzie się składał oraz czego nie będzie zawierał (wskazane przez nas). W tym miejscu uczulam aby podać nie tylko składniki których nie lubimy/nie akceptujemy ale też takowe techniki kulinarne. Następnie wprowadzani jesteśmy do sali w której panuje zupełna ciemność, kelner-przewodnik ma noktowizor. Tu mała uwaga – używanie wszelkich świecących przedmiotów psuje zabawę nam i  innym gościom. Cała przyjemność polega bowiem na tym, że jemy w zupełnych ciemnościach. O tym otrzymamy na talerzu dowiadujemy się dopiero w momencie gdy stawiany jest on przed nami na stole. Kelner-przewodnik przy tym szczegółowo informuje co i gdzie znajduje się na stole a w razie potrzeby ostrzega, że potrawa jest (tu wpisać odpowiednio). W ciemności trudno jeść sztućcami, chcąc nie chcąc skazani jesteśmy na palce. Nie widząc tego co jemy czujemy sam smak, pozbawiony oczekiwań związanych z tym co jemy. Jemy nie oczami, jak to się dzieje gdy widzimy co jemy, a wykorzystując wszystkie zmysły. Na sam koniec szef kuchni osobiście informuje nas co zjedliśmy tego wieczoru, a raczej pozwala nam zgadnąć, co nie zawsze jest łatwe. Ja np. mimo iż jestem wielką fanką sernika, nie domyśliłam się, że ciasto jakie dostałam to sernik z makiem. Byłam też przekonana, że placuszki z ryżu były panierowane. Posiłek jaki otrzymałam składał się z:

Przystawka:

Panierowany ser Mozzarella z mieszanką sałat, warzywami i posypką z siemienia lnianego

Danie główne:

Pieczone ruloniki z soli z serem

Placki z ryżu z ziołami i grzybami

Pieczone pomidory

Deser:

Lody orzechowe

Ciasto serowo makowe z orzechami

Sos truskawkowy

Posypka z nasion i orzechów

Na koniec dodam tylko, że w Dark Restaurant organizowane są także pokazy kuchni molekularnej. Cena jaką podał Szef kuchni, jest nieco zatrważająca, ale kto wie… Na pewno warto. Ogólnie rzecz biorąc wrażenia więcej niż bardzo pozytywne.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s