Post i uczta – genetyka otyłości

Za nadmierne kilogramy winić należy nie tylko uboższy w aktywność fizyczną i bogatszy w wysokokaloryczne jedzenie tryb życia ale też geny nie nadążające za tymi zmianami.

Teorie dotyczące rozpowszechnienia otyłości oparte są na koncepcji postów i uczt. To właśnie „oszczędne geny” spowalniając tempo spalania tłuszczu umożliwiały naszym przodkom przetrwanie okresów głodu (post). Sama teoria na temat istnienia chciwych genów wysunięta została w latach 60-tych kiedy nie było możliwości sekwencjonowania genomu. Geny te miały stanowić cechę adaptacyjną dającą przewagę. Nasi przodkowie nie mieli stałego dostępu do jedzenia – okresy miedzy posiłkami często były dość długie. Konieczne było zatem wytworzenie mechanizmów oszczędnego gospodarowania zapasami tkanki tłuszczowej.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Salk Institute for Biological Studies, wskazują że myszy pozbawione genu regulującego bilans energetyczny są chronione przed zwiększeniem masy ciała nawet gdy pozostają na diecie wysokotłuszczowej. Odpowiedzialny jest za to gen CRTC3, który zmniejsza wykorzystanie tłuszczu przez komórki. Co ciekawe myszy pozbawione genu CRTC3 miały także ponad 2 razy więcej brązowych komórek tłuszczowych* niż myszy normalne. CRTC3 może być „przełącznikiem” kontrolującym ilość brązowych komórek tłuszczowych.

Wyniki te zostały potwierdzone także u ludzi – analiza baz danych pacjentów wykazała, że osoby noszące aktywny gen CRTC3 mają większą tendencje do otyłości. Powyższe odkrycie nie zwalnia oczywiście od dbania o utrzymanie prawidłowej masy ciała – aktywny gen CRTC3 jedynie zwiększa tendencje a nie skazuje na otyłość.

Z badania wysunąć można również inny wniosek – korzyści z danej cechy genetycznej zależne są od kontekstu kulturowego i historycznego.

* Wyróżnia się dwa rodzaje tkanki tłuszczowej – białą (WAT) i brązową (BAT). Białe komórki tłuszczowe służą do magazynowania tłuszczu. BAT spala tłuszcz zmagazynowany w WAT a dzieki temu generuje ciepło co umożliwia utrzymanie właściwej temperatury ciała. Badania wskazują, że osoby szczupłe maja więcej BAT niż osoby z nadwagą.

ŹRÓDŁÓ: Song Y, Altarejos J, Goodarzi MO, Inoue H, Guo X, et al.: CRTC3 links catecholamine signalling to energy balance. Nature. 2010; 468: 933-9.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s