Pomelo – o tym ile ma kalorii i witami oraz jak je jeść

Pomelo, znane także jako chiński grejpfrut, pochodzi z południowo-wschodniej Azji, i jest największym wśród wszystkich owoców cytrusowych. Uprawiane jest jest w Indiach, Chinach, Japonii, Fidżi, Karaibach i USA. Choć znane jest już od ponad 4000 lat, w Polsce łatwo dostępny jest zaledwie od 2-3. Pomelo szczególnie lubiane jest w Chinach, gdzie wykorzystywany jest podczas obchodów Nowego roku i festiwalu Mooncake. Owoce, a także liście i kwiaty, są stosowane w medycynie chińskiej.

Pomelo ze swoim wyglądem przypominającym przodka grejpfruta, jest najbardziej egzotycznym z owoców cytrusowych. Owoce mogą osiągać nawet do 30 cm średnicy i ważyć 11 kg. Miąższ przybiera różne barwy, od jasnożółtej po czerwoną. Skóra pomelo jest gruba ale łatwo daje się oddzielić od miąższu. Pomelo ma liczne korzyści zdrowotne. Wspomaga terapię cukrzycy, chorób serca a nawet nowotworów. Stymuluje także usuwanie zanieczyszczeń i substancji toksycznych z organizmu.

  • Jest doskonałym źródłem witaminy C i potasu.
  • Duża zawartość witaminy C w pomelo sprawia, że owoc ten działa wzmacniająco i uelastyczniająco na ściany tętnic.
  • Skórka pomelo zawiera ogromną ilość bioflawonoidy, które mogą powstrzymać rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych przez ułatwianie organizmowi pozbywania się nadmiaru estrogenu.
  • Mimo, że sok pomelo jest kwasowy, wspomaga proces trawienia
  • Pomelo jest skuteczne w walce zmęczeniem, cukrzycą, gorączką, bezsennością, bólem gardła, żołądka, trzustki i chorób zakaźnych.
  • Pomelo zawiera pektyny, które są skuteczne w zmniejszaniu depozytów cholesterolu w tętnicach.
  • Pomelo jest przydatne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu w organizmie.
  • Pomelo może okazać się przydatne dla osób zmniejszyć masę ciała. Pomelo zawiera w sobie enzym który wiąże i hamuje trawienie skrobi i cukrów.
  • Pomelo jest również przydatne w oczyszczaniu czerwonych krwinek. Pomaga w utrzymaniu czerwonych krwinek z dala od wszelkiego rodzaju toksyn i zanieczyszczeń.

Porady dotyczące podawania:

  • Miąższ owocu doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek.
  • W Chinach, skórka pomelo jest często używany do aromatyzowania zwłaszcza deserów i zup.
  • Aby przygotować sok, obierz pomelo ze skóry. Zostaw jednak trochę białych błonek, aby uzyskać maksymalne antynowotworowe korzyści.

Wartość odżywcza pomelo (w 100 g)

  • Energia: 37 kcal
  • Węglowodany: 9 g
  • Ładunek glikemiczny: 3
  • Białko: 0,6 g
  • Tłuszcze: 0,2 g
  • Błonnik: 1,2 g
  • Witamina C: 61 mg
  • Potas: 216 mg
About these ads